StoryEditor
Kazališteplesni doajen

U 94. godini u Zagrebu preminuo Norman Dixon, britanski koreograf svjetskog dosega, koji je znatan dio karijere proveo u Hrvatskoj

29. svibnja 2020. - 17:40
Norman Dixon, nejgova 'Vragolasta djevojka' igrala se u Rijeci, Zagrebu i SplituHNK Split

U dobi od 94 godine u Zagrebu je umro Norman Dixon, britanski koreograf koji je veliki dio svoje bogate karijere ostvario u Hrvatskoj, gdje je realizirao brojne predstave.

Posljednju Dixonovu premijeru, “Vragolastu djevojku” L. J. F. Hérolda izveo je Balet HNK Split u veljači 2016. kada je njegovu koreografiju na scenu prenio Dinko Bogdanić.

Oxfordski baletni rječnik navodi o Normanu Dixonu da se školovao u baletnoj školi Sadler’s Wells baleta i u Baletnoj školi Rambert, kod glasovite pedagoginje Marije Rambert. S vremenom je postao vodeći plesač Baleta Rambert i tumačio sve glavne klasične uloge, kao i moderni repertoar. Početkom šezdesetih godina 20. stoljeća javlja se kao slobodni koreograf u Londonu i ubrzo odlazi u inozemstvo.

Prve koreografije načinio je za Ballet Club koji je izvodio predstave u malim kazalištima West Enda. Objedinio ih je za vlastitu trupu Ballet Venture, Baletni pothvat, 1960. godine, i prikazivao u Theatre-in-the-round, na pozornici na kojoj je publika sjedila uokolo sa sve četiri strane. Vrlo brzo svratio je na sebe pozornost originalnošću i snagom svojih koreografskih rješenja.

OPERNE REŽIJE

Osnovao je Portugalski eksperimentalni balet u okviru Gulbenkianove zaklade u Lisabonu. Godine 1966. dobio je prvu nagradu u povijesti engleskog baleta – nagradu Britanskog umjetničkog savjeta. Bio je koreograf Nacionalne opere u Walesu, ravnatelj Gradskog baleta u Santiagu u Čileu, Urugvajskoga nacionalnog baleta u Montevideu i Baleta u St. Pöltenu u Austriji. Koreograf je brojnih predstava koji je u Hrvatsku i tadašnju Jugoslaviju, 1967. godine, s velikim uspjehom donio i predstavio popularni balet “Vragolasta djevojka”. Režirao je operete, opere i mjuzikle.

Od 1977. do 1986. godine šef je Baleta HNK-a Ivana pl. Zajca u Rijeci. U Rijeci je postavio i hrvatsku praizvedbu baleta “Silfida”. S “Vragolastom djevojkom”, pri njezinoj trećoj postavi u Rijeci, 1999. godine obilježio je 50. obljetnicu umjetničkog rada, a 2000. primio je Nagradu grada Rijeke.

Od 2004. živio je u Zagrebu.

U zagrebačkom HNK-u postavio je “Vragolastu djevojku” 1972. i “Silfidu” 2005. U splitskom HNK-u postavio je “Vragolastu djevojku” 1988. godine. •

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

29. rujan 2020 10:32