StoryEditor
Kazalištekreativni virus

Splitski teatri ne miruju u koroni: Ljetno kazalište GKL-a Split i Splitsko ljeto s opernom, baletnom i tri dramske premijere dižu kulturni imunitet

24. lipnja 2020. - 13:01
Intendant HNK Split Srećko Šestan: S grupnim scenama ili orkestrom manji je problem, ali nikad se ne zna ima li u publici netko zaražen  Vojko Bašić/hanza media

Epidemiološka situacija opet se pogoršava, a ljetni kulturni programi ili su započeli ili će započeti za koji dan. Kako će se situacija razvijati, nitko sa sigurnošću ne može reći, ali ipak je sigurno da će se ljetni festivali i druga događanja bitno razlikovati od onih proteklih godina. Broj izvedbi već je reduciran, publike će biti manje, a u gledalištima će se načiniti posebni rasporedi.
U HNK-u Split planiraju veliku opernu premijeru, Verdijeve "Lombardijce" na Peristilu, i reprizu "Nabucca".

Intendant Srećko Šestan kazao je kako uz taj "plan A" svakodnevno razmišljaju i o drugim kombinacijama koje će aktivirati ako se stanje pogorša. Za sada im ne preostaje drugo nego se pripremati, pratiti upute Stožera i nadati se najboljem.
U drami u planu je duodrama "Francuzica", koju je prije 15 godina napisao pokojni Ilija Zovko (i nastupao u njoj sa Zojom Odak), potom novi dramski tekst ravnateljice Drame Jelene Bosančić, koji će ona sama i režirati, te, u koprodukciji s GKM-om, "Teške ljubavi" prema djelu Itala Calvina.

Uz to, publiku na Sustipanu očekuje baletna premijera i baletna gala večer, te više koncerata. Splitsko ljeto odvijat će se na četiri lokacije: na Peristilu, Sustipanu, Kašteletu i u dvorištu HNK-a.

– U četvrtak ćemo objaviti program, a ulaznice ćemo pustiti u prodaju u prvom tjednu srpnja ako sve bude u redu. Angažirani su u pravilu ovdašnji umjetnici, a s grupnim scenama ili orkestrom manji je problem – svi se međusobno poznajemo i odgovorno se ponašamo.

Međutim, nikada se ne može znati ima li u publici netko zaražen. Zato za sve četiri lokacije pripremamo posebna gledališta, ljudi će sjediti na većem razmaku – najavljuje Šestan.

GOSTOVANJE NA IGRAMA

I Gradsko kazalište lutaka Split priređuje već tradicionalnu reviju Ljetno kazalište. Prve tri izvedbe bit će održane na novoj lokaciji – u Ljetnom kinu Bačvice, zahvaljujući suradnji s Centrom Zlatna vrata i Kinom Mediteran. Bit će postavljena mala pozornica na kojoj će od 25. do 27. lipnja biti izvedene tri predstave, a potom se program seli u dvoranu GKL-a, u kojoj će se predstave izvoditi od 30. lipnja do 4. srpnja.

Ljetno kazalište otvorit će 25. lipnja nagrađivana predstava "Domaši" Ane Marije Veselčić, namijenjena nešto starijoj publici (16+). Bit će to 28. izvedba ove izuzetne predstave za koju je mlada glumica i autorica ovjenčana Nagradom hrvatskog glumišta za najbolji praizvedeni dramski tekst. Već idući dan publika svih uzrasta uživat će u malom lutkarskom mjuziklu "Stonoga Goga". Raspjevana i razigrana lutkarska basna u stihovima, s Alin Antunović u naslovnoj ulozi, bliži se stotoj izvedbi. Obje predstave bit će sredinom srpnja izvedene na Dubrovačkim ljetnim igrama.

"Pepeljuga" u izvedbi Milene Blažanović, koja tumači sve uloge, bit će izvedena 27. lipnja. Program se nastavlja u klimatiziranoj dvorani GKL-a najnovijom lutkarskom predstavom "Palčica", u režiji Branimira Rakića. Jedina gostujuća predstava ovogodišnje revije, "Sretna kućica", najnovija je premijera riječkog Gradskog kazališta lutaka, s kojom dolaze nakon izvedbe na šibenskom MDF-u. Andersenovo "Ružno pače" u formi pričaonice idealno je za najmlađe gledatelje, već u dobi od dvije godine, a na programu je 3. i 4. srpnja.

– U prostor Ljetnog kina Bačvice, koji može primiti mnogo više publike, smjestit ćemo, radi sigurnosti, šezdesetak gledatelja – kaže Marija Tudor, ravnateljica GKL-a. – Pažljivo pratimo upute Stožera, koje se za kazališne izvedbe još uvijek nisu promijenile. Već smo navikli na iznenađenja, sva splitska kazališta otkazivala su rasprodane predstave, ali nadam se da do toga neće doći i drugi put. Publiku pozivamo na odgovornost i preporučujemo da nose maske za vrijeme izvedbi – savjetuje ravnateljica.

Izdvojeno

11. kolovoz 2020 14:03