StoryEditor
Kazalište‘live‘ a ne ‘online‘

Gradsko kazalište mladih od 27. svibnja kreće s predstavom ‘Ma-ma‘, a onda s dvjema izvedbama ‘SF cabareta Split in Space‘ za trećinu gledatelja

20. svibnja 2020. - 17:30
 Katarina Pejović, Vanda Boban Jurišić, Nada Kovačević i Mia Vladović, ekipa predstave 'Ma-Ma'  Tom Dubravec/hanza media

I Gradsko kazalište mladih Split uskoro otvara svoja vrata publici. Kako je najavio ravnatelj Ivo Perkušić, 27. svibnja u 20 sati bit će na programu predstava Katarine Pejović "Ma-ma", a 28. i 29. svibnja "SF cabaret Split in Space" Ivana Lea Leme.

- Nismo nastupali više od dva mjeseca. Sada krećemo s izvedbama u skladu s preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a odlučili smo se za izvedbe predstava u kojima dominiraju monološke forme pa glumci nisu u isuviše bliskom kontaktu.

Uz to, u našem gledalištu u Teatrinu, u kome je 155 sjedalica, moći će se smjestiti samo 45 osoba, ali bitno je početi. Preporučujemo gledateljima da kupuju ulaznice online, a rasporedit ćemo ih kada stignu - oni koji žive zajedno mogu i sjediti zajedno, a među ostalima bit će propisani razmak, kaže Perkušić.

Dodaje da će posebno paziti na sigurnost gledatelja, dvorana i scena su dezinficirane, a sredstva za dezinfekciju ruku bit će publici na raspolaganju na nekoliko mjesta. Uz to, odlučili su za početak staviti na repertoar naslove namijenjene odraslima, a djeca će još malo pričekati.

Počinjemo s 'Ma-mom'

- Predstava "Ma-ma", u kojoj nastupaju Vanda Boban Jurišić, Nada Kovačević i Mia Vladović sjajan je autorski projekt o trudnoći, porodu i prvom periodu navikavanja na život s djetetom, nastao na temelju iskustava mnogih žena. Otvoreno progovara o majčinskim strahovima i o tome kako zdravstveni sustav tretira žene, a mislim da predstava, nastala prije godinu dana, nije još dovoljno "izigrana".

Naš novi hit "SF cabaret Split in Space" izveli smo samo pet puta prije zatvaranja kazališta, kaže Perkušić, koji i sam nastupa u ovoj predstavi s Anom Gruicom-Uglešić, Matijom Grabićem i Sinišom Novkovićem.

- Zadnja izvedba u ožujku morala je biti otkazana, a mnogi su gledatelji sačuvali ulaznice i sada će ih moći iskoristiti. Počeli smo s probama u kazalištu, a već smo kod kuće ponovno prošli kroz tekstove, jer u objema predstavama ima mnogo monologa - kaže ravnatelj, napominjući da su u vrijeme izolacije i GKM-ovci, kao i mnogi dugi, ponudili publici snimke svojih predstava.
- Online kazalište može biti zabavno i informativno, ali živu izvedbu ništa ne može zamijeniti - zaključuje Perkušić.

Izdvojeno

13. kolovoz 2020 00:28