StoryEditor
Film & TVCINEMARK U KUĆNOM KINU

STRANAC NE OPRAŠTA ‘Smrtonosna želja‘ uskrsnula iz mrtvih

1. srpnja 2020. - 07:52

Pravda ima poznato lice. Lice akcijske legende Charlesa Bronsona. Protrljat ćete oči kad vidite Roberta "Bronzija" Kovacsa na plakatu filma "Stranac ne oprašta" i pomisliti da sanjate. Je li to Bronson uskrsnuo?! Nije, ali sličnost je nevjerojatna i netko bi Kovacsa doista mogao zamijeniti za nezamjenjiva Bronsona iz akcijske "Smrtonosna želja" faze sedamdesetih.

Naime, Kovacs izgleda kao Bronsonov imitator, "look-a-like", "doppelgänger", što je producentima bila prilika da ga postave pred kamere i zarolaju imitaciju kultnog osvetničkog akcića-krimića "Death Wish" na pola puta između kopije i posvete. Izvorni i prevedeni naslov govore u to ime – "Death Kiss", odnosno "Stranac ne oprašta".

FILM: Death Kiss; akcijski krimić; SAD, 2018. REŽIJA: Rene Perez ULOGE: Robert Kovacs, Richard Tyson OCJENA: ** ½

Bronson je ostavio neizbrisiv trag u akcijskom žanru u domeni karakterne i podžanrovske tipologije (šutljivi mrgud, osvetnička akcija), najviše kao "deathwishovski" Paul Kersey koji "ne prašta". On je bio opak igrač, "motherfuckin' Charlie Bronson" kako ga je nazvao Gary Oldman u "Pravoj romansi".

Njegov utjecaj i izričaj mogao se oćutiti u akcijskim filmovima od Stevena Seagala u osamdesetima i devedesetima do Liama Neesona u novom mileniju. Dovraga, čak je i Bruce Willis postao Bronson u nedavnom remakeu "Smrtonosne želje" naslovljenom "Osvetnik", iako glumac ima vlastiti akcijski serijal i legat ("Umri muški").

Dakle, Bronsonov duh je nastavio živjeti od njegove smrti 2003. naovamo i sada se "otjelovio" u Kovacsu u eksploatacijskom filmu "Death Kiss" koji od Willisova remakea nasljeđuje podtekstualni društveni komentar uzimanja "pravde", ako ne "zakona", u svoje ruke, za što se zalaže radijski voditelj (uživljeni Daniel Baldwin) i podržava junaka.

Eksploatacija je jednim dijelom lošeg ukusa ("oživljavanje" pokojnika), a svakako dvostruke naravi – "bronsonovske" akcije i Bronsonove reputacije. Mnogima zbog toga "Stranac ne oprašta" neće biti po guštu, posebice jer Kovacs nastupa kao "one man cover band".

Zašto slušati "cover" bend kad možete baciti uho na izvornu glazbu, tj. gledati Kovacsa i "Death Kiss" umjesto Bronsona i "Death Wish"? No, ako su Kovacs i "Stranac ne oprašta" najbliže što će neki dosad "uživo" doći Bronsonu i "Smrtonosnoj želji", otprilike kao Queenu s koncertom "cover banda" The Bohemians, neka dođu.

Kovacs tu i tamo ima stanovitog šarma u "skidanju" Bronsona i dobar ulet u film, a niskobudžetni "Death Kiss" neloše evocira akcijske sedamdesete i osamdesete ("one-lineri", sintisajzeri). Misteriozni osvetnik izranja iz mraka kulerski osvjetljen šibicom i "njegovo lice izgleda poznato, zar ne?".

Režiser Rene Perez nije ni približan meštar kao Michael Winner (autor niske Bronsonovih akcija nakon vesterna "Chato's Land" – "The Mechanic", "The Stone Killer, "Death Wish 1-3"), prije amater, ali se osjeti da je veliki fan pokojnog akcijskog glumca i njegovih filmova, pa i samoga žanra.

Glavni lik se predstavlja inicijalom "K", što je, moguće, prvo slovo prezimena "Kersey", a biva predstavljen u akcijskoj sceni kako pištoljčinom raznosi odgovorne za "sex-trafficking" bez da trepne i takav će biti do kraja filma smičući kriminalce predvođene "živopisnim" zlikovcem Tyrellom (preglumljena nekadašnja zvjezdica Richard Tyson; "Policajac iz vrtića").

Enormna količina krvi pozicionira film kao nasilni "grindhouse" akcić sedamdesetih koji osamdesete citira u štosnim poštapalicama protagonista. Zgodno se parafrazira Clint Eastwood kao Prljavi Harry, najveći generacijski pandan Kerseyja. Kad K kaže "razumijemo", u množini, neki tip se začudi "Mi?", nakon čega "dirtyharryjevski" uslijedi "Ja i on" (pištolj).

Kakav je K lik, sugerira i scena kad neki negativac zaprijeti da će ubiti tipa koji mu služi kao štit. "Ne znam ga", odriješi K i upuca obojicu. Nešto kasnije on će sam kao štit koristiti vrata auta tijekom jedne akcijske scene, u dva navrata ispraćene iz njegove "first person shooter" perspektive.

Najcitatnija dijaloška partija odigrat će se, pak, kad K-a presretnu neke protuhe, a on zapuca "one-liner" koji su u paketu s hicima iz pištolja mogli ispaliti i akcijaši osamdesetih. "Koliko imaš novaca", zaskaču ga nitkovi. "Šest", odgovara on. "Dolara?", pitaju oni. "Metaka!"

Za ‘Plaćenike‘ spreman

Bilo bi štosno dovesti Bronzija u serijal "Plaćenici" u slučaju da se "The Expendables 4" bude snimao. To će biti najbliže snu svakog akcijskog filmofila da Bronson podijeli ekran sa Stalloneom i co.

 

Izdvojeno

07. kolovoz 2020 21:09