StoryEditor
KulturaPerforacije ušle u završnu, dubrovačku fazu

Bosonogi performans u Gradu Dubrovniku

Piše PSD.
29. listopada 2011. - 23:30
Dubrovnik je, uz Rijeku i Zagreb, domaćin trećeg izdanja festivala Perforacije, koji do 29. listopada nudi više od dvadeset pet izvedbi i projekata domaćih i inozemnih autora s područja kazališne umjetnosti, suvremenog plesa i performansa.

Mandić Machine

Riječ je, zapravo, o međunarodnom festivalu koji okuplja umjetnike iz Hrvatske i susjednih zemalja čije se izvedbe temelje na plesnom, kazališnom i likovnom izrazu te prijelaznim i graničnim područjima i disciplinama, a namjera mu je, među ostalim, i iniciranje novih produkcija, poboljšanje prezentacijskih uvjeta te jačanje nezavisne kulturne scene.

Međunarodnoj skupini Via Negative sa sjedištem u Sloveniji, koju zastupa slovenski glumac mlađe generacije Marko Mandić, odnosno MandicMachine, pripala je čast otvorenja dubrovačkog dijela Perforacija s “Tonight I celebrate”, a dan poslije u prostoru Art radionice Lazareti nastupio je Manuel Pelmus.

Istaknuti rumunjski plesač, koji je zbog svoje sklonosti konceptualnom plesu međunarodno prepoznat, dubrovačkoj publici predstavio se izvedbom pod nazivom “Rewiev”, koja uz neuobičajeni početak i kraj otkriva i druge zanimljivosti do kojih je dovelo Pelmusovo traganje za novim umjetničkim putevima.

New Gondoliers

Dubrovčanin Božidar Jurjević, jedan od rijetkih umjetnika koji se u zbilji domaćih izvedbenih i likovnih umjetnosti odlučio za performans kao primarni i gotovo jedini umjetnički izraz, predstavit će se danas (subota), u podne, na tvrđavi Revelin svojim “O-kruženjem”. Nastupom domaće skupine New Gondoliersa u prostoru popularnog okupljališta Living Room iste večeri, u 21 sat, bit će zaokružen dubrovački dio programa ovogodišnjeg festivala performera.

anet franić

Izdvojeno