StoryEditorOCM
Izbori 2021LOKALNI IZBORI 2021. |

TKO ĆE PREUZETI GRAD Pločani u svibnju biraju između Miša Krstičevića, Krešimira Šunjića i Domagoja Franića

Piše Ante Šunjić
26. travnja 2021. - 12:04

Situacija na pločanskoj političkoj sceni, uoči skorih svibanjskih izbora, očekivano se zaoštrava. Zbog nemogućnosti normalnog funkcioniranja Gradskoga vijeća Grada Ploča, nesloge u vladajućoj koaliciji i odlazaka oporbenih vijećnika, mnoge odluke nisu donesene.

Ostavlja vrijedne projekte

Zaustavljena je tako prodaja gradskoga zemljišta, oko koje su vladajući, predvođeni SDP-om, i oporba, predvođena HDZ-om, posebno polemizirali, a, među ostalim, ni ove godine, kao ni lani, neće biti dodijeljene nagrade Grada Ploča. Prošle godine vlast je to pravdala situacijom s korona virusom, a oporbeni vijećnici naglašavali su neslaganja u vladajućoj koaliciji i bezuspješnim pokušajima održavanja sjednice Gradskoga vijeća.

Ove godine tri su kandidata za gradonačelnika Ploča, sadašnji Mišo Krstičević (SDP), te Krešimir Šunjić (HDZ) i Domagoj Franić (Domovinski pokret). Krstičević je 2017. godine prekinuo osmogodišnju vladavinu Krešimira Vejića (HDZ), koji je, pak, prije toga prekinuo, također, osmogodišnju vladavinu Ante Karamatića (SDP). Krstičević je najavio kandidaturu u gradskom parku prije nekoliko dana, okružen suradnicima. Pohvalio se projektima ostvarenim tijekom njegova mandata i najavio nove projekte. Među njima posebno luku nautičkog turizma, proširenje Dječjeg vrtića i sl., a poseban naglasak stavio je na kapitalni projekt Aglomeracije Ploče, vrijedan više od 200 milijuna kuna, koji je trebao početi lani ali je usporen stalnim žalbama tvrtki koje su se prijavile na natječaj. Krstičevića će, očekuje se, podržati Pločanska stranka, sadašnji koalicijski partner u Vijeću.

Zapošljavanje 'podobnih'

Krešimira Šunjića, osim HDZ-a, podržavaju HSLS, HSS i HSU. Šunjić proziva Krstičevića za zapošljavanje stranačkih podobnika u gradske službe i prisvajanje zasluga za kapitalne projekte koji su realizirani ili su pred realizacijom, poput višemilijunskih projekata u Kominu, Stablini, Staševici i drugihm, a s kojima gradska administracija, kako ističe, ima malo toga zajedničkog. I Šunjić je najavio brojne projekte u slučaju da postane gradonačelnik Ploča. Podršku mu je dalo dvoje ministara iz Ploča, Marija Vučković i Tomislav Ćorić.

Domagoj Franić nova je snaga na političkoj sceni Ploča. Podupire ga njegov nedavno osnovani Domovinski pokret. Franić u nastupima ima gotovo milimetarski jednak odmak od dvaju glavnih protagonista SDP-a i HDZ-a. Prve proziva za nedovoljan broj realiziranih projekata s obzirom na mogućnosti povlačenja novca iz europskih fondova, te milijunskih sredstava koja u gradski blagajnu stižu zahvaljujući decentralizaciji sredstava, dok drugima spočitava da su gotovo četiri godine šutjeli i da se javljaju neposredno prije izbora.

Kako sada stvari stoje, na izborima za Gradsko vijeće biti će četiri stranke i koalicije. Najširu koaliciju okupio je HDZ, koji izlazi s liberalima, „seljacima“ i umirovljenicima, SDP će vjerojatno s Pločanskom strankom, a tu su još Domovinski pokret i Most. Zadnji put nije bilo Domovinskog pokreta i Mosta, HSS je išao samostalno, a prag su prošle i dvije nezavisne liste. Vladajuću koaliciju činili su SDP-HSS-PLS-NL Niko Orepić, koja je imala devetero vijećnika, a oporbenu HDZ-HSLS, NL Dalibor Žderić s osmero vijećnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 05:13