StoryEditorOCM
Izbori 2021Odličan rezultat

Ogromna potpora Zagrepčana Tomislavu Tomaševiću: u prvom krugu osvojio više glasova nego Milan Bandić prije četiri godine!

17. svibnja 2021. - 00:12

Tomislav Tomašević očekivao je uspjeh, ali ni on sam kao ni njegovi najbliži suradnici nisu se usudili povjerovati da bi već u prvom krugu mogao osvojiti više glasova nego što ih je osvojio Milan Bandić prije četiri godine.

Pokojni Milan Bandić, Zagrebom je vladao čak šest mandata, a na zadnjim lokalnim izborima 2017., u prvom je krugu osvojio 30,87 posto odnosno točno 101.828 glasova Zagrepčana.

Tomislav Tomašević u prvom je krugu dobio potporu više od 45 posto i osvojio preko 145 tisuća glasova birača!

Lider zeleno-lijeve koalicije je pojedinačno osvojio više glasova nego njegovi protukandidati Škoro, Pavičić Vukičević, Filipović i Klisović - zajedno.

Drugi je Miroslav Škoro s 12,21 posto glasova, a treća je Pavičić Vukičević s 11,29 posto. HDZ-ov Davor Filipović je osvojio 9,84 posto.

- Večeras su građani Zagreba glasno rekli „da“ promjeni. Večeras su građani Zagreba glasno rekli da kao grad možemo. Da možemo zelenije, pravednije, transparentnije, bolje. Danas su građani Zagreba glasno rekli da ovaj grad ne pripada interesnoj kliki, da pripada svima nama koji u njemu živimo i zato je Zagreb naš. Od Sesveta do Podsuseda, od Brezovice do Podsljemena, ostavili smo srce na terenu i ovo je rezultat tog rada. Hvala stotinama volontera i volonterki koji su na kiši i na suncu stajali na štandovima i obilazili grad. Hvala svim Zagrepčanima i  Zagrepčankama koji su nam danas dali glas i povjerenje - kazao je Tomislav Tomašević.

image
Goran Mehkek/Cropix

Čestitao je i svim kandidatima lijevo-zelene koalicije na lokalnim izborima u drugim gradovima.

- Od Splita do Rijeke, od Osijeka do Pule, od Karlovca do Dubrovnika, od Pazina do Korčule i u svim drugim gradovima gdje smo imali kandidate čestitke još jednom. Danas smo u Zagrebu napravili jedan i pol od dva potrebna koraka da oslobodimo ovaj grad od korupcijske hobotnice. Potrebno je još samo pola koraka da promijenimo model upravljanja ovim gradom da razvijamo Zagreb u skladu s izazovima i standardima 21. stoljeća i uhvatimo korak s drugim europskim metropolama. Prema dosadašnjim rezultatima imamo golemu prednost pred protukandidatom ili protukandidatkinjom, međutim nema opuštanja. Pred nama je dva tjedna borbe i opet ćemo dati sve od sebe. Vodit ćemo i dalje pozitivnu kampanju i fokusirati se na probleme ovog grada i rješenja za te probleme. Nećemo se služiti prljavim trikovima poput nekih naših protukandidata – zaključio je Tomašević.  

Lista Tomislava Tomaševića umalo je samostalno osvojila većinu i u Gradskoj skupštini. Dobar dio večeri imali su 24 mandata, tek u posljednji tren, kada su se izbrojili svi glasovi izgubili su jedan mandat i završili s 23 mandata u zagrebačkoj Skupštini od mogućih 47. No problema za stvaranje većine ne bi trebalo biti jer je SDP osvojio 5 mandata, a Klisović već podržao Tomaševića u drugom krugu. 

Koalicija HDZ- HSLS – HSU osvojila je šest mandata sa 36.232 glasa ili 11,30 posto.

Slijedi Domovinski pokret s 5 mandata, te lista Jelene Pavičić Vukičević koja također ima 5 mandata.

U Skupštinu je još ušao i Most sa 3 mandata osvojivši  6,2 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 03:22