StoryEditorOCM
Izbori 2021POST FESTUM INCIDENTA

Jakoslav Rojnica, napadnuti kandidat na listi Ujedinjene desnice: Kad je razbijena šoferšajba, nisam mogao doći sebi od šoka. Stalno nam se prijeti

14. svibnja 2021. - 11:59

Otkad su krenuli u kampanju Marijo Popović, kandidat za gradonačelnika Ujedinjene desnice požalio se kako se kidaju njihovi plakati, pišu prijeteće i ružne poruke njihovim ljudima sa liste za vijeće i gradonačelnika, a posljednji napad se dogodio jučer kada je oštećen njihov kombi koji u kampanji koriste u promotivne svrhe.

- Jučer se dogodio napad na našega kolegu, prijatelja, bivšeg političkog zatvorenika i osobu koja se nalazi na listi Ujedinjene desnice za Gradsko vijeće, Jakoslava Rojnicu.

Mi smo poduzeli sve što smo mogli po pitanju kontaktiranja nadležnih službi, na njima je da otkriju tko je to napravio, zbog čega i na koji način - pozvao je Popović.

image
Nikola Vilić/Cropix

Napadnuti Jakoslav Rojnica prepričao je jučerašnji događaj, kazao je kako je nekakav predmet bačen na vjetrobransko staklo koje je razbijeno uslijed udara.

- Odjednom nisam vidio ništa ispred sebe, od šoka, ali i zato što je ta šoferšajba razbijena. Nisam mogao doći sebi. Ne znam odakle je mogao doći taj predmet, možda s balkona ili iz nekog obližnjeg kafića. Cura koja je radila u jednom kafiću, iz kojeg nije došao taj predmet, bila je šokirana više nego ja.

U ono vrijeme kada sam bio osuđen 1978. godine, za ovo djelo bi dobili minimalno pet godina zatvora, možda i do deset. Ja sam za banalnu stvar dobio tri godine zatvora, kao politički zatvorenik komunističkog režima. Nemam ništa protiv nikoga, ja sam nacionalist, a meni to znači domoljublje, da volite svoj grad, Dalmaciju i cijelu državu.

image


 
Nikola Vilić/Cropix

To mi nitko ne može oduzeti. Ne mrzim nikoga, a prošao sam grozne stvari. Na ovoj listi sam jer su ovo mladi, sposobni, karakterni, domoljubni ljudi koji nisu tu iz interesa, nego zato što vole ovaj grad - kazao je Rojnica. Ne zna je li on razlog napada, Ujedinjena desnica, Marijo Popović ili nešto drugo...

- Ali ako se o jednoj kriški limuna koja je upućena Pupovcu može govoriti deset dana, i to kontekstu pričati o atentatu, progoniti osobu koja je bacila tu krišku limuna iz nezadovoljstva, onda što je ovo što se dogodilo vezano za ovaj napad? - upitao se Jakoslav Rojnica koji smatra da bi bilo koji "režim" to osudilo.

Smatra da se o desnici ne treba govoriti u negativnom kontekstu, dodao je kako nacionalizam nije ideologija već domoljublje. Na koncu je Marijo Popović, kandidat za gradonačelnika Ujedinjene desnice kazao kako prijeteće poruke koje on osobno prima su ispod svake civilizacijske razine.

- Ovaj jučerašnji napad poruka je da mi u ovom trenutku predstavljamo određenu političku opasnost. Na koji način, govore jučerašnje ankete jer mi imamo jedan vrlo dobar postotak.

U Splitu smo jedina desna opcija i očito je da ne odgovaramo niti navodno desnima, ali ni lijevima. Međutim, to nije razlog da se prijeti i vrše napadi na nas - poručio je Popović koji očekuje od nadležnih institucija da ih do kraja kampanje zaštite, ali i tvrdi da ih ništa neće pokolebati.

image
Nikola Vilić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 21:39