StoryEditorOCM
ŽupaSJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA

ŽUPA DUBROVAČKA Usvojen proračun od 47 milijuna kuna, oporbeni vijećnici napustili sjednicu

Piše Anđelka Kelava
Foto: Božo Radić/Hanza media
18. prosinca 2018. - 11:12
Proračun za 2019. u iznosu od 47 milijuna kuna usvojen je sinoć na sjednici Općinskog vijeća Župe dubrovačke.

Nakon što njihovi amandmani nisu usvojeni, vijećnicu su napustili nezavisni vijećnici Antun Bašić i Mario Previšić iz KLGB Antuna Bašića. Neprihvaćeni amandmani odnosili su se na subvencioniranje cijene zrakoplovnih karata na relaciji Dubrovnik-Zagreb za stanovnike Župe dubrovačke te izgradnju podzemnih kontejnera u ulici Ante Starčevića u blizini župske škole i na Šetalištu dr. Franja Tuđmana.Njihov zahtjev da se osvijetli autobusna stanica na Čibači našla se i već prije podnošenja amandmana u proračunu.
Kao izvor financiranja oporbeni vijećnici predložili su skidanje sredstava za kružni tok u Mlinima čija je gradnja najavljena tijekom sljedeće godine.,

- Općina na razne načine pomaže stanovnicima, prošle godine dodijelili smo sto stipendija, a to je više nego što daju i Grad i Županija. Socijalnim programima izdvajamo značajna sredstva kako bi pomogli obiteljima slabijeg imovnog stanja, umirovljenicima s niskim mirovinama... Subvencijama pomažemo i prijevoz učenika Libertasovim autobusima do Grada – kazao je načelnik Silivo Nardelli, obrazlažući zašto nije prihvaćen prvi amandman. A što se tiče prijedloga da se grade podzemni kontejneri načelnik je kazao kako su vijećnici donijelo odluku o dodjeli obavljanja javne usluge prikupljanja komunalnog otpada Čistoći Dubrovnik.
- Cilj je prikupljanje otpada na kućnom pragu, a osim toga spremnici se nisu pokazali tehnički poželjni u smislu održavanja- dodao je Nardelli.

Nakon sjednice Antun Bašić i Mario Previšić uputili su priopćenje za javnost u kojem objašnjavaju zašto su napustili sjednicu. Ističu da su 06. veljače 2018. na sastanku u prostorijama Općine dobili jamstvo da će prijedlog o subvencioniranju zrakoplovnih karata biti uvršten u rebalans proračuna za 2018. godinu, No,  kako do toga nije došlo isti amandman su predložili za proračun 2019. godine. Međutim kada im je jasno načelnik dao do znanja kako njihovi prijedlozi neće biti prihvaćeni, napustili su sjednicu.
-Bez obzira što naši prijedlozi ne nailaze na „plodno tlo“ kod vladajuće većine samo zato što su predloženi od strane oporbenih vijećnika, mi ćemo i dalje ustrajno predlagati konstruktivne i provedive projekte- naveli su oporbeni vijećnici.

Na sjednici je umjesto Matea Delića, koji je svoj mandat stavio u mirovanje za vijećnika prisegnuo Miroslav Marić.

Vijećničko pitanje postavio je nezavisni vijećnik Marko Miloslavić, a zanimalo ga je što je s projektom gradnje Pastoralnog centra u Kuparima,  u sklopu kojega su se trebali graditi škola, učenički dom, polivalentna  sportska dvorana, bazen, knjižnica i nova crkva. Budući je riječ  o projektu o kojem se već dugo ništa ne govori vijećnika je zanimalo hoće li Dubrovačka biskupija kao investitor realizirati ovaj projekt i kada. Načelnik Nardelli odgovorio je kako se od prihvaćanja idejnog rješenja nije  puno pomako. Radi se o prilično zahtjevnom projektu, a za samu izradu projektne dokumentacije potreban je višemilijunski iznos. Sama izgradnja zahtjeva ogromne troškove za koje  još nisu  osigurana sredstva, na realizaciju će se sigurno čekati godinama.
20. travanj 2024 09:36