StoryEditorOCM
ŽupaDAVANJA

Župa brine o svojim umirovljenicima, vrtićkoj djeci i gospodarstvenicima

Piše DV
11. prosinca 2020. - 15:13
Dubrovačko neretvanska Županije uplatila je Općini Župa dubrovačka financijsku potporu za program pomoći umirovljenicima u iznosu od 149.600 kuna.
Općina Župa dubrovačka, kao jedna od malobrojnih općina, provodi županijski međunarodni standard tijekom cijele 2020. godine i tako već 10 godina, a u svrhu poboljšanja kvalitete života umirovljenika osiguravajući stalnu novčanu naknadu umirovljenicima. Za tu svrhu Općina Župa je u ovoj godini izdvojila sredstva u iznosu od 403.800 kuna u sklopu kojih su i sredstva od Dubrovačko-neretvanske županije, javljaju iz Općine.
Općine koje ne provode umirovljenički standard u prosincu isplate umirovljenicima naknadu od Županije u iznosu od 800 kuna, a Općina Župa dubrovačka tijekom čitave godine iznos od Županije uvećan sa iznosima od Općine uplaćuje u vidu stalnih novčanih pomoći koje se isplaćuju svaka tri mjeseca. U prosincu je izvršena uplata za posljednji kvartal za 225 umirovljenika.
Zbog učestalih poziva umirovljenika, a nakon objave Županije o uplaćenim sredstvima još jedanput pojašnjavamo:
Županija izdvaja 800 kuna za osobe sa mirovinom do 1.500 kuna.
Općina Župa tijekom čitave godine provodi program i osobama s mirovinom do 1.500 kuna uplati iznos od 1.800 kuna godišnje u kojih je uračunato tih 800 kuna.
Općina dodatno obuhvaća širi opseg umirovljenika pa tako osobama do 1.800 kuna mirovine isplati 1.200 kuna u godini, a onima bez ikakvih primanja uplati 2.400 kuna vlastitih sredstava. 

Po prijedlogu načelnika Silvia Nardellia za nadolazeću sjednicu Općinskog vijeća koja će se održati 18. prosinca u Dnevni red uvrštene su dvije točke, a koje se odnose na pomoć gospodarstvenicima te pronatalitetna mjera vezana za pogodnosti plaćanja cijene dječjeg vrtića za obitelji sa više djece.
 
Pomoć gospodarstvenicima obuhvaća smanjenje zakupnine za korištenje poslovnog prostora za 50%, kao i za korištenje svih javnih površina.
Sukladno prijelogu navedene  Odluke zakupnina se neće naplaćivati za djelatnosti kojima je odlukom Vlade onemogućen rad. Odluka će se primjenjivati od 01.prosinca do 31.ožujka.
 
Druga mjera odnosi se na pogodnosti plaćanja vrtića obiteljima s više djece.
Od utvrđene cijene dječjeg vrtića (550,00kn), za drugo dijete cijena je umanjena za 20% (440,00 kn),  za treće dijete po novom prijedlogu načelnika Nardellia cijena umanjena za 50 % (225,00 kuna) dok će  obiteljima sa četvero i više djece cijena vrtića u potpunosti će biti besplatna.
23. travanj 2024 14:13