StoryEditor
ŽupaPLATANA U MLINIMA

Staro stablo ima vrhunsku njegu

Piše DV
23. prosinca 2020. - 15:15
Platana u Mlinima bit će saniranaOpćina Župa dubrovačka
Na sjevernoj strani stare platane u Mlinima u ljetnim mjesecima ove godine došlo je do puknuća grane koja je predstavljala opasnost za prolaznike, kao i za rušenje malog mosta. Općina je svojedobno angažirala ovlaštenu tvrtku kako bi se uklonila oštećena grana.
Od stručnog nadzora sugerirano je da se napravi dijagnostika sa specijalističkim instrumentima.
Zbog redovnog održavanja stabla starije dobi Općina Župa dubrovačka je naručila stručnu ekspertizu kako bi se stablo njegovalo prema pravilima struke i sačuvalo za budućnost.
Tvrtka Arboring j.d.o.o. u suradnji sa tvrtkom Parkovi i nasadi d.o.o. i stručnim suradnicima na projektu, odradila je dijagnostiku stabla stare platane u Mlinima.
Sa specijalističkim instrumentima pregledana je rasprostranjenost truležnih procesa unutar drvnog tkiva na stablu (rezistografija i sonična 3D tomografija) te je izvršena evaulacija korijena za otpornost na vjetroizvalu stabla (simuliranje udara vjetra poteznim testom).
Temeljem izvršenog pregleda, dat će se smjernice za daljnje zahvate njege stabla. U narednoj godini, sukladno izrađenom projektu i stanju stabla, pristupit će se sanaciji, kidanju i utezanju grana.
 

Izdvojeno

25. siječanj 2021 05:35