StoryEditorOCM
ŽupaŠKOLA PREMALA ZA SVE|

Prije nego na jesen krenu u školu, župski osnovci morat će prvo doma naučiti podgrijati objed!

Piše Kristina Filičić
6. srpnja 2021. - 12:31

- To su još mala djeca. Može li itko reći da dijete od 9 godina, a ako je u školu krenulo ranije nije još ni napunilo te godine, može samo sebi podgrijati ručak i na vrijeme krenuti u školu – pita se mama župskog osnovnoškolca kojoj bi dijete, od iduće školske godine, ako se u međuvremenu ne nađe neko prihvatljivo rješenje, u školu išlo u dvije smjene. Naime, kako je najavljeno, iako ne i potvrđeno, treći i četvrti razredi župske škole, od rujna bi išli dvosmjenski zbog nedostatka kapaciteta postojeće škole.

- Da se svaki dan na poslu u strahu pitam je li mi dijete ugasilo špaher, je li se opeklo, je li pojelo, sjelo i napisalo domaći... Roditelji koji nemaju baka servis i ikakvu logistiku, koji rade i ne mogu izbivati s posla što bi trebali reći na poslu od sutra radim dvosmjenski – kaže ova stanovnica Župe dubrovačke i polaže nade u razumijevanje nadležnih za rješenje problema koji u Župi nije prisutan od jučer.

- Iz godine u godinu smo pronalazili rješenja kako bi dobivali prostor. Sve što smo mogli dograditi dogradili smo. Lani smo došli do toga da smo sve kapacitete iskoristili, nemamo se gdje više širiti. Tri osma razreda su izašla a ušlo je pet prvih. Zadnjih godina stalno ulazi po pet odjeljenja. Imamo dva odjeljenja u školi više i tu je problem, a prostora nemamo. Lani smo i knjižnicu prenamijenili u učionicu – objašnjava Anton Jukić, ravnatelj OŠ Župa dubrovačka koja ima ukupno 39 odjeljenja u novoj i staroj školi. Ističe kako je najavio mogućnost da 3. i 4. razredu idu dvosmjenski, ali intenzivno se radi da do toga ne dođe. Radi se na pronalasku alternativnog prostora jer 'svima je u interesu jedna smjena'.

image
.
Tonci Plazibat/Cropix

Pitamo ga zašto baš niži razredi, a ne viši?

- Oni su najmanje brojni tu su po četiri odjeljenja. Izmjene u predmetnoj nastavi su puno teže izvedive jer puno je više uključeno i aktivnosti ,djelatnika i ljudi. A što se tiče razredne opet prvi i drugi razred bi htjeli poštedjeti jer oni su još mali, bilo bi dobro da imaju neki ustaljeni ritam. Već treći i četvrti su donekle stasali. Stavili smo to kao opciju da se izmjenjuju tjedno – kaže ravnatelj Jukić pa dodaje kako u župskoj školi svake godine broj učenika raste pa 'muku muče i s pronalaskom novih djelatnika'.

- Ovim bi se uključio najmanji broj djece i najmanji broj djelatnika koji je moguć. Ako bi stavili da se izmjenjuju predmetna i razredna, što je isto bio jedan od prijedloga, onda bi u tu priču bilo uključeno svih 900 učenika i 80 zaposlenika škole. U svakom momentu svi prostori i stare i nove škole su popunjeni. Da prebrodimo ovu situaciju trebale bi nam dvije učionice, a fali nama učionica i više nego sve je to snalaženje kako možemo – zaključuje ravnatelj škole u kojoj po razredu bude od 23 do 27 djece.

Da intenzivno rade na rješenju problema potvrđuje pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Općine Župa dubrovačka Jure Marić.

- I danas i sutra imamo razgovor Županija, škola i Općina jer je svima u interesu da ne bude dvosmjenskog rada. Sad imamo još dvije opcije koje provjeravamo ali dok ne budemo sigurni da će od toga nešto biti i da to može tako funkcionirati nećemo još spominjati. Ali i onda smo, nažalost, spašeni tek na godinu dana jer iduće godine opet četiri razreda izlaze, pet ulazi i opet će biti jedan viška, a standardi se pojačavaju, falit će učionica – kaže pročelnik Marić i dodaje kako su svi svjesni da je jednosmjenski rad najveća blagodat koju ova škola ima zadnjih 13 godina i koja ljudima olakšava život. Do sada su se krpali na više načina pa će još kako u povijesti stare osnovne škole nikad svi kvadrati nisu bili pod učionicama, što je sada slučaj.

image
.
Tonci Plazibat/Cropix

Podsjetimo, Općina Župa dubrovačka i Županija dubrovačko-neretvanska osigurale su sredstva za izradu projektne dokumentacije za dogradnju župske škole na zemljištu koje je Općina već otkupila od privatnih vlasnika. Ta investicija riješila bi kroničan nedostatak školskog prostora i osigurala jednosmjenski radi u OŠ Župa dubrovačka.

- Preostaje apelirati na državu da projekt krene što prije. Općina i Županija su osigurale novac i za glavni projekt. Sad trebamo od resornog ministarstva dobiti potvrdu za idejni projekt, što bi trebalo biti u redu, ići na glavni projekt i praktički da država preuzme izgradnju, jer realno to ne može ni Općina ni Županija preuzeti na sebe – kaže Marić. Apelira i na roditelje za strpljenje jer 'svi intenzivno rade da se problem nedostataka prostora riješi' u trenutno, po broju učenika, najvećoj školi u Županiji.

image
Pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Župe dubrovačke Jure Marić
Župa Dubrovačka

- I s vrtićem je bio problem pa plaćamo Sheratonu najam za dva prostora. Nije ništa isključeno. I u nedjelju smo obilazili s nečelnikom neke prostore, imamo sastanke sa županom, nešto ćemo smisliti tj. potvrditi što smo smislili i veselo reći roditeljima 'riješili smo problem'.

Dvosmjenski rad nadležnima je zadnja opcija, roditeljima budućih trećaša i četvrtaša neprihvatljiva opcija. I u Županiju smo poslali upit o ovom problemu a na odgovor još čekamo. Valja se nadati kako će nadležni pronaći podstanarsko rješenje za dva razredna odjeljenja kako bi svi župski školarci, njih 913, na jesen nastavili ići u školu u jednoj smjeni.

25. travanj 2024 07:13