StoryEditorOCM
ŽupaLOKALNI IZBORI 2021. |

NAČELNIK ŽUPE DUBROVAČKE SILVIO NARDELLI Na državnom zemljištu unutar autokampa Kupari otvorit ćemo sportsko-rekreacijsku zonu

Piše Anđelka Kelava
11. svibnja 2021. - 16:06

Na predstojećim lokalnim izborima idete po novi mandat za načelnika župske općine. Što biste istaknuli kao najznačajnije što ste uradili u dosadašnjim mandatima?

Itekako sam zadovoljan sa svime postignutim u šesnaest godina otkad sam na čelu Općine. Stanje u Župi je neusporedivo, da nas netko vrati u Župu prije 16 godina teško bismo prepoznali mjesto u kojem danas živimo. Teško je izdvojiti najvažnije, svaki projekt ima svoju veličinu i važnost, od onih najmanjih pa do kompleksnijih, jer svaki od njih je doprinos s kojim Župa svakim danom postaje ugodnije mjesto za život njenih stanovnika.

 

Stanovnike župskog kraja najviše muči kanalizacijska mreža. U kojoj je fazi projekt kanalizacije Čibača?

U srijedu su kroz postupak javne nabave otvorene ponude za izgradnju I. faze sustava odvodnje otpadnih voda naselja Čibača i Poslovne zone Čibača (dionica od Kupara do ulice dr. Ante Starčevića). Pristiglo je ukupno 5 ponuda, a nakon postupka pregleda i ocjene odabrat će se najpovoljniji ponuditelj.

Paralelno s time, već je u tijeku izrada Glavnog projekta za izdavanje građevinskih dozvola za II. fazu kanalizacije Čibača, a III. je u fazi izrade glavnog izvedbenog projekta, čime će se u kontinuitetu nastaviti daljnje cjelovito rješavanje a sve u suradnji s tvrtkom Vodovod Dubrovnik i Hrvatskim vodama. Cjelovit sustav Aglomeracije Župa dubrovačka uključuje kompletno rješavanje vodoopskrbe i što je najvažnije kanalizacije uključujući i dovršetak postojeće mreže kao i izgradnju pročistača s novim ispustom na već predviđenoj lokaciji u Kuparima.

Koliko je Općina Župa dubrovačka posljednjih godina povukla sredstava iz europskih fondova?

Do sada je putem raznih javnih poziva i natječaja iz EU fondova te nacionalnih sredstava osigurano više od 20 milijuna kuna.

Jedan od najbitnijih projekata je „Unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja“ koji je sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od gotovo 13 milijuna kuna, a za daljnje sufinanciranje prijavljen je i nastavak projekta u iznosu od gotovo 6 milijuna kuna. Značajna su i sredstva za projekt Aglomeracije Župe vrijedan 6 milijuna kuna.

Od ostalih projekata valja spomenuti Nabavku mobilnog reciklažnog dvorišta te Program izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom općina Konavle, Župa dubrovačka i Dubrovačko primorje koji su sufinancirani sredstvima EU iz Kohezijskog fonda.

Osim toga, niz projekata kao što su izrada prostorno-planske dokumentacije, nabavka komunalne opreme i komunalnih vozila, uređenje šetnice, rekonstrukcija sidrišta luke Srebreno, rekonstrukcija glavnog nogometnog igrališta u SRC „Čibača“ i sl. sufinancirano je iz raznih nacionalnih sredstava (FZOIE, Ministarstva, DNŽ i sl.).

 

Župa dubrovačka često se ističe kao mjesto idealno za život mladih ljudi. Koliko Općina pridonosi osiguravanju takvih uvjeta?

Župa iz dana u dan raste i pretvara se u mjesto idealno za život. Tome svjedoči veliki broj mladih obitelji koje se odlučuju svoj život organizirati upravo ovdje.

Općina Župa dubrovačka se ubraja među pet općina u Republici Hrvatskoj s najvećim prirodnim prirastom. U Župi dubrovačkoj se svake godine rodi više od 100 djece. Kroz naše djelovanje, potpore i organizaciju nastojimo zadovoljiti potrebe roditelja i njihove djece. Povećali smo naknadu za novorođenu djecu, a jedna od uvedenih pronatalitenih mjera vezana je za pogodnosti plaćanja cijene dječjeg vrtića za obitelji sa više djece. Vrtić i jaslice svojim kapacitetom omogućuje upis svima koji imaju potrebu za tim.

Župska škola jedna je od škola s najvećim brojem učenika u našoj županiji. Kako bismo zadržali jednosmjenski rad, paralelno se koriste i stara i nova zgrada škole. Financiramo produženi boravak kao i projekte izvannastavnih aktivnosti.Općina Župa dubrovačka redovito provodi sustav stipendiranja učenicima i studentima s područja Općine Župa dubrovačka,a značajna sredstva se ulažu kako bi na lokalnoj razini učenicima, socijalno ugroženim osobama, bolesnicima, braniteljima i ostalima osigurali subvencije javnog gradskog prijevoza.

 

Osim brige o zadovoljavanju potreba mladih obitelji studenata i učenika, brinete o osobama starije životne dobi?

Tako je, Općina Župa dubrovačka, kao jedna od malobrojnih Općina tijekom čitave godine provodi Županijski umirovljenički standard. U svrhu poboljšanja kvalitete života umirovljenika posljednjih 10 godina osiguravamo stalnu novčanu naknadu umirovljenicima sa niskim mirovinama kao i osobama preko 65 godina bez ikakvih primanja. Sufinanciramo programske djelatnosti zdravstvenih i društvenih udruga u koje su uključene osobe starije životne dobi, a našim umirovljenicima osiguravamo i subvencije javnog gradskog prijevoza.

 

Što Vas motivira za ponovnu kandidaturu za načelnika ? Na čemu zasnivate vaš izborni program?

Želja mi je sve započete projekte, a ima ih jako puno, realizirati u sljedećem mandatnom razdoblju. Prvenstveno projekte komunalne infrastrukture s posebnim naglaskom na izgradnju kanalizacijske mreže odnosno Aglomeraciju Župe dubrovačke. Kao i realizaciju dva turistička projekta za koji smo mi kao Općina pripremili sve što je u našoj moći da bi se to i izrealiziralo, a odnosi se na Plat i Kupare. U tijeku je priprema projektne dokumentacije za izradu reciklažnog dvorišta.

Cilj mi je dovršiti i dogradnju osnovne škole, čime bi se omogućilo potrebno povećanje kapaciteta škole za nastavak izvođenja jednosmjenskog rada u jednoj zgradi. Time bi se stara zgrada škole oslobodila za potrebe kulture i za djelovanje mnogobrojnih župskih udruga. U suradnji sa Zakladom Antuna Miloslavića otvorit će se kulturno informativni centar, Zgradu blagajne privest ćemo javno društvenoj namjeni. Želja mi je, a o čemu sam prije par dana u Općini razgovarao s ministrom Horvatom, na 8 hektara državnog zeljišta na prostoru današnjeg autokampa Kupari koji je trenutačno u nelegalnom posjedu privatne tvrtke zbog čega se vodi i sudski postupak, realizirati sportsku zonu kao i prostor za javnu društvenu namjenu.

U Župi dubrovačkoj na izbore će uz vas izaći još tri protukandidata iz ŽUPKE, DDS-a i Domovinskog pokreta. Kako ocjenjujete konkurenciju?

Drago mi je da ima više kandidata. Meni osobno je to motivirajuće jer postoji konkurencija koja nas tjera da iz dana u dan budemo još bolji za dobrobit naše Župe.

Poruka Župljanima

Pred nama su još jedni važni lokalni izbori. Za razliku od prošlih, ovaj put suočeni smo s izazovima globalne krize koji su svima nama donijeli neizvjesnost kako na privatnom tako i poslovnom planu. Kao nikad dosad u ovim novijim vremenima potrebna nam je stabilnost, samopouzdanje, sigurnost i vjera u zajedništvo kako bismo osigurali bolje sutra.
U ovom turbulentnom i nesigurnom razdoblju ne možemo sebi priuštiti političke eksperimente i prepuštati sudbinu i budućnost naše Župe u nesigurne ruke.
Zato ovim putem ponovno tražim vaše povjerenje i pozivam vas da zajedničkim trudom i vrijednim rukama napravimo Župu na ponos svojoj djeci i unucima. Pozivam Vas da izađete na izbore i svojim glasom podržite Hrvatsku demokratsku zajednicu i mene osobno za daljnji razvoj i napredak naše Župe.

17. travanj 2024 13:49