StoryEditor
ŽupaKRIZA OKO KORONAVIRUSA |

NAČELNIK SILVIO NARDELLI S kolegama iz oporbe dogovorit ćemo mjere za boljitak Župljana

Piše Anđelka Kelava
9. travnja 2020. - 16:18
Silvio Nardelli, načelnik općine Župa Dubrovačka
Kakva je situacija s punktom u Platu, je li ta tema riješena s Policijskom upravom dubrovačko-neretvanskom? Kako se sada regulira prolazak iz Konavala u Župu?

Moje traženje da se punkt u Platu ponovno postavi išao je u cilju zaštite kako nas u Župi, tako i stanovnika Konavala. U konačnici, to je odluka Nacionalnog stožera o zabrani napuštanja mjesta prebivališta koju smo svi dužni poštovati i provoditi.
Nakon mog traženja punkt je uspostavljen iako ne cjelodnevno.
Policijski službenici provode kontrole u određenim terminima, čime mogu biti zadovoljan. Ne vidim razliku između punkta u Platu ili bilo kojeg drugog, i zato sam iznio neslaganje s Odlukom o ukidanju, jer ona nije u cilju suzbijanja daljnjeg širenja koronavirusa, posebno iz razloga što je zaraza na dubrovačkom području došla upravo iz Zračne luke Dubrovnik.

U četvrtak ste pozvali oporbene vijećnike na sastanak radi dogovora oko mjera zbog izvanredne situacije uzrokovane koronavirusom?

Tako je, održat će se sastanak oko donošenja Izmjena i dopuna Proračuna i Programa rada za tekuću godinu. Osim mojih užih suradnika, pozvana su dva člana oporbene stranke Župka kao i članovi Odbora za proračun i financije. Prošlog tjedna Župska stranka - Župka obratila mi se dopisom s nizom prijedloga korigiranja Proračuna u vezi neočekivanog smanjenja prihoda Općine zbog izvanredne situacije uzrokovane koronavirusom.
Suglasio sam se s dijelom predloženih izmjena i pismenim se putem zahvalio oporbenim kolegama, te ih izvijestio o nizu već poduzetih aktivnosti od Općine Župa dubrovačka vezanih za novonastalu situaciju.
Držim korektnim prijedloge oporbe i ponudu da zajedničkim konstruktivnim djelovanjem i suradnjom donesemo najbolje moguće rješenje u datim okolnostima, kako za rad općinskih službi i vezanih društava, tako i za donošenje svih ostalih mjera kojima ćemo preraspodijeliti planirana sredstva. Iskreno se nadam da ćemo na sastanku doći do zajedničkih stavova po svim pitanjima kako bismo zajednički prevladali ovu situaciju na dobrobit Općine i svih njenih žitelja.

Župa je orijentirana na turizam i sigurno će upravo taj sektor imati najteže posljedice. Hoće li općina poduzeti neke mjere kako bi olakšala situaciju ljudima koji od turizma žive?

Glavna gospodarska grana Župe dubrovačke je turizam. Izvjesno je da će ove godine sezona na kakvu smo navikli svakako izostati. Toplo se nadamo da će ova situacija što prije završiti i da ćemo „uhvatiti“ barem mali dio sezonskog kolača.
Što se tiče mjera pomoći privatnom sektoru, sigurno je da Općina, kao ni društva u njezinom vlasništvu, neće naplaćivati najam prostora i zakup javnih površina poduzetnicima kao i plaćanje naknada za korištenje pomorskog dobra za vrijeme dok nisu u mogućnosti obavljati djelatnost.
Znamo da je država omogućila iznajmljivačima privremenu odgodu plaćanja paušalnog poreza.U prijedlogu naših mjera našla se i ona o neplaćanju boravišne pristojbe.

Što je s Hidroelektranom u Platu, je li proradila?

Hidroelektrana u Platu proradila je u punom kapacitetu. U pogonu su dva agregata HE Dubrovnik, tako da smo u mogućnosti do kraja godine planirati prihod od tzv. energetske rente.

Poštuju li stanovnici Župe dubrovačke preporuke da ostaju doma. Javljaju li se općini za pomoć? Što im poručujete?

Stanovnici Župe poštuju naputke Nacionalnog stožera CZ i, kao i svi, prilagođavaju se novonastalom izvanrednom stanju.
Razvidno je da će situacija koja nas je snašla, nažalost mnoge obitelji s vremenom dovesti u teška financijska stanja zbog događaja na koje nisu mogli utjecati. Kućanstvima koji se nađu u takvoj situaciji, ako zadovoljavaju kriterije Odluke o socijalnoj skrbi, Općina Župa dubrovačka dodijelit će jednokratnu novčanu pomoć.
Više puta pozivali smo građane, susjede, prijatelje, rodbinu i ostale da nam jave ukoliko znaju nekoga kome treba dostava osnovnih životnih potrepština i lijekova. Potrebitima će sve to osigurati djelatnici DVD-a Župa dubrovačka.
#ŽUPA DUBROVAČKA, KORONAVIRUS
loading...

Izdvojeno

26. svibanj 2020 00:02