StoryEditorOCM
ŽupaBRZA CESTA KROZ ŽUPU DUBROVAČKU

Načelnik Nardelli predlaže bolje čvorište

Piše DV
23. studenog 2016. - 10:53

Načelnik Općine Župa dubrovačka Silvio Nardelli istaknuo je na prezentaciji 'Prometna mreža DNŽ' na Sveučilištu Dubrovnik problematiku izgradnje brze ceste kroz Župu dubrovačku. Skup su organizirali Dubrovačko-neretvanska županija i Zavod za prostorno uređenje DNŽ.
U prethodnim verzijama spominjale su se dvije varijante brze ceste kroz Župu - prva u kojoj je cesta prolazila kroz središte ionako uskog župskog teritorija i na taj način razdvajala mjesta, te druga u kojoj je cesta prolazila poviše župskih mjesta. Svojedobno, načelnik je upozoravao na potencijalne posljedice prve varijante, pa je na skupu je izrazio zadovoljstvo zbog izuzimanja prve varijante kao opcije.
Nardelli je imao primjedbu na dva, planom predviđena čvorišta (Plat i Buići). Po njemu, čvorište u Platu ne može postojati zbog uskog terena i visinske razlike, a čvorište u Buićima je nepotrebno 'obzirom na bolje rješenje čvorišta Grbavac na kojem je planiran spoj ceste prema Dubrovniku'. Njegov prijedlog je da se u iste prioritete uvrsti paralelna izgradnja spojne ceste s čvorišta Grbavac koja bi u naselju Kupari izlazila na državnu cestu D8.   
Predložio je da se planom predvidi faznost izgradnje ceste kroz Župu dubrovačku, te da se naglasak stavi prvenstveno na rješavanje lokalnog prometa a potom međunarodnog, te da se uvaži sugestija makar fazne gradnje ceste s dvije trake a ne s 4 kako je predviđeno. 

18. travanj 2024 21:33