StoryEditorOCM
ŽupaPROBLEMI MJEŠTANA DONJEG BRGATA S ELEKTROOPSKRBOM

FOTO: Kad "zalampa" nad Italijom, mi ostanemo bez struje!<br />  <br />  <br />  

27. studenog 2019. - 11:19
 -Dubrovčani se još sjećaju užasno loše elektroopskrbe tijekom poslijeratnih dana. A nama je još uvijek tako: čim munja "zalampa" tamo negdje nad Italijom, mi ostajemo bez struje!  Što reći?Stradavaju nam uređaji bijele tehnike, serviseri nas stalno pohode i na nama normu za plaću ispunjavaju! Do kada tako? Pa, od rata je prošlo više od 20 godina, a nama još nije riješena valjana elektroopskrba. Svugdje su drvene, nerijetko i polutrule pale (stupovi, op.) i ako vjetar jače zapuše, posebno jugo, tada padaju zajedno s kablovima na njima! Imamo obrt i struja nam je neophodna, ali kako raditi bez rješenja tog problema?
Ispričala nam to, gotovo u samo jednom dahu, domaćica Marija Kraljić iz Donjeg Brgata. Ističe kako su i oni, kao i skoro svaka kuća u tom naselju, morali kupiti agregat:- Eno ga tamo u potkrovlju, ali je prečesto u uporabi. Posebno je teško u kućama gdje ima djece, staraca ili bolesnika. Nego, sreća je da je južina i nije hladno. Inače bi zbog struje nestajalo i zbog velikog opterećenja mjesne mreže!

Njezine riječi o lošoj kvaliteti života mještana zbog problema sa strjom potvrđuje i susjeda, umirovljenica Marija Ljubimir a tvrdnju da struje u naselju nestaje i zbog najmanje grmljavine potvrđuje i njihov susjed, automehaničar i predsjednik Mjesnog odbora Donjeg Brgata Vlaho Kraljić koji je uvjeren da tako loša situacija s elektroopskrbom neće još dugo trajati:
-Lani smo izabrali lokaciju za novu trafostanicu koja će se nalaziti preko puta starog bućališta. Tako nas oko 150 mještana zimi nećemo strahovati zbog preopterećenja mreže zbog uključenja brojnih klima- uređaja. Slično je s internet- i kabelskom TV- mrežom što se, također, mora riješiti- kaže Kraljić ali Ivo Knego uopće nije suglasan s predloženom lokacijom:
-Mislim da smo trebali održati sastanak svih mještana i odlučiti gdje je graditi jer predložena lokacija nije najbolji izbor. Nije tajna kako trafostanica zrači i zaboravljamo kako svi imamo malu djecu, da je to prvenstveno opasnost za njih! Na drugu stranu, dovoljno udaljena od kuća je velika državna parcela do kojeg je lako doći bagerom i kamionima. Neka je tamo grade!
 
Međutim, član Mjesnog odbora Stijepo Knego ističe kako je odabrana valjana lokacija te da će se nakon rješenja papirologije, što je trenutačno u tijeku, dugoročno riješiti problem nove trafostanice ali i visokonaponskog voda Brgat- Čelopeci. - Općina maksimalno koliko može radi na uređenju cijelog naselja i rješenju problema struje, a iz Elektorjuga su obećali novu trafostanicu. Nužno je i ukopati par kilometara elektrokablova što se, objektivno, sve može dovršiti najkasnije do kraja 2020. godine! Svi se nadamo da će to upravo tako i biti!

S tim je suglasan i snimatelj HRT-a Mato Kristović koji ističe da bi bilo dobro da se konačno riješi problem struje ali da je za lokaciju nove trafostanice bitno razgovarati s mještanima.
Mještani koji iz samo njima znanih razloga nisu željeli u javnost imenom i prezimenom, ističu da je život nemoguć bez posjedovanja dovoljno snažnog elektroagregata. Kažu:- Nova i kvalitetnija trafostanica trebala je davno doći, a mogući razlog zašto nas HEP zaobilazi možda je to što je tu samo 35- 40 obiteljskih kuća i oko 150 mještana. Očito smo premaleno glasačko tijelo, a ista nam obećanja stižu uvijek s novim izborima! Šteta što po ovom pitanju s nama nitko nije održao sastanak. Istina, neki se možda i sastaju, ali se o ovome treba odlučivati u nazočnosti svih mještana! Istina, zamijenili su nekoliko drvenih sttupova betonskim, ali o tome koliko su učinkoviti najbolje govore neke još uvijek nezamijenjene, u požarima nagorjele pãle. Mislimo da upravo te pale nose glavni elektroopskrbni kabel! Pogledajte, jednoj je pãli umjesto u zemlju, uzemljenje postavljeno u- zrak! 
 
Stara trafostanica se nalazi u dvorištu Vlaha Ničetića koji priča:
-Još se sjećam da se otac, dok sam još bio dječak, 70-ih godina prošlog stoljeća, suglasio da se trafostanica postavi upravo u njegovu dvorištu. Od tada je u Dobnjem Brgatu višesteruko povećan broj elektrouređaja i potrošača, a što se mene tiče, ova je dosta tu bila i neka je odmah nose! Nova trafostanica nikako neće biti ponovno u našem dvorištu! Tu je premalo prostora za takav objekt, a mislim da je vrijeme da i HEP-ovci skrbe malo više. Koliko su do sada o ovoj brinuli, najbolje govori to što su se uknjižili na ovaj dio a ja sam je, zbog silne ruzine, osobno morao prepiturati- kaže Ničetić koji, za razliku od ostalih mještana problem lošeg napona i snage struje nije riješio kupnjom agregata nego- zimskim preseljenjem u dubrovački stan.

OPĆINA ŽUPA DUBROVAČKA: Radimo na rješenju problema
-Poznat nam je problem opskrbe električnom energijom naselja Donji Brgat kao i HEP-u i možemo potvrditi da radimo na njegovu rješavanju. Općina Župa dubrovačka uključena je u dijelu koji se odnosi na osiguravanje zemljišta potrebnog za izgradnju nove TS 10(20)/0,4kV Donji Brgat. To je zemljište u državnom vlasništvu i sad je u postupku prijenosa na našu Općinu, čime će se osigurati zemljište potrebno za infrastrukturu. Moramo istaknuti, a prema informacijama iz Hrvatske elektroprivrede, da prvi korak svakako izgradnja 10 kV- podzemnog kabela Čelopeci- Brgat Gornji. Taj je projekt napravljen i predan na ishođenje lokacijske dozvole u nadležni Upravni odjel Dubrovačko- neretvanske županije. Istodobno s time HEP je u fazi projektiranja nove trafostanice te će se nakon dobivanja svih nužnih akata i rješenja imovinsko- pravnih pitanja pristupiti izgradnji tog objekta, čime će se osigurati sigurnije napajanje svojih potrošača na tom području- ističe pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela općine Župa dubrovačka Jure Marić.

HEP: Izdavanje lokacijske dozvole
-Uzroci poteškoća s opskrbom elektroenergije na području Gornjeg Brgata vezane su uz vremenske nepogode odnosno olujna nevremena koje pogađaju to područje. To se posebno odnosi na posljednje veliko nevrijeme praćeno pijavicom, koja je slomila stup lokalnog dalekovoda i uzrokovala štetu na trafostanici 10/0,4 kV Gornji Brgat. Rješenje problema je izgradnja 10-kilovoltnog kabela Čelopeci- Brgat Gornji, za koji je u tijeku postupak izdavanja lokacijske dozvole, dok se izgradnja očekuje tijekom 2020. godine, po izdavanju građevinske dozvole- odgovor Službe za odnose s javnošću Hrvatske elektroprivrede.
 
 
 

 
25. travanj 2024 02:41