StoryEditorOCM
Primorje‘’Zero Waste - Budi dio igre - Čuvajmo naš planet’’

Plazma Sportske igre mladih u Slanom započele novu sezonu

Piše DV
27. siječnja 2023. - 13:06

Plazma Sportske igre mladih 27. sezonu započele su u Dubrovačko-neretvanskoj županiji natjecateljsko-edukativnim programima ‘’Zero Waste - Budi dio igre - Čuvajmo naš planet’’. 

U Osnovnoj školi Slano prisutne je uz ravnatelja škole Antu Konjuha podržao i načelnik Općine Dubrovačko Primorje Nikola Knežić.

Načelnik Nikola Knežić pozdravio je prisutne: “Zahvaljujemo organizatoru Plazma Sportskim igrama mladih što su došli u našu županiju. Ovo je hvalevrijedna edukaciju o zaštiti okoliša, a posebno je bitno da edukacija pođe od najmlađih i da djeca svojim primjerom educiraju i starije i čuvaju okoliš.”

Nakon interaktive edukacije o zaštiti okoliša, djeca i mladi natjecali su se na edukativnom poligonu. U spretnosti i razvrstavanju otpada u Slanom najvještiji su bili učenici 3. razreda Iva Bogdan, Mata Jonjić, Lota Mitrović i Nikola Kriste te učenici 8. razreda Lara Botica, Marieta Matić, Miro Andrić i Roko Majdandžić.

‘’Plazma sportske igre mladih svake godine rade na nadogradnji spektra aktivnosti, tako da uz promicanje sporta i sportskog načina života svoju platformu koristimo i za pozitivan utjecaj na nove životne navike. Ove godine, samo u Hrvatskoj, u Igrama će sudjelovati 100.000 djece i mladih.’’ istaknuo je Tihomir Gudić, izvršni predsjednik Plazma Sportskih igara mladih.

Tijekom siječnja osnovnoškolska djeca učit će o zaštiti okoliša uz igru i sport u kampanji kojom Coca-Cola Hrvatska podržava Plazma Sportske igre mladih, a edukacija djece i mladih na području održivog razvoja održat će se u svim županijama u Hrvatskoj.

Ovom kampanjom Coca-Cola želi doprinijeti što pozitivnijem utjecaju na okoliš i pružiti rješenja za izazove povezane s ambalažom, u skladu s vlastitim višegodišnjim projektom Svijet bez otpada.

Edukacijski moduli podijeljeni su u 4 cjeline:

1) Zrak i voda - Vrste i izvori zagađivača, načini onečišćenja vode i zraka te zaštita vode i zraka od onečišćenja.

2) Planet Zemlja, biološka raznolikost i klimatske promjene – raznolikost živog svijeta na Zemlji, klimatske promjene kao posljedica globalnog zatopljenja.

3) Otpad – Recikliranje i ponovna uporaba neopasnog otpada, razumijevanje važnosti adekvatnog gospodarenja otpadom, razvoj navika primarne selekcije - odabir otpada, tehničko kreativno recikliranje - primjena odbačenog neopasnog otpada u proizvodnji novih korisnih predmeta.

4) Zeleni poligon – Nova natjecateljska disciplina u sklopu Plazma Sportskih igara mladih, s motoričkim zadacima primjerenim dobi natjecatelja. t

Plazma Sportske igre mladih pružaju priliku djeci osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta da od siječnja do rujna besplatno sudjeluju u vrhunsko organiziranim natjecanjima u 10 sportova. Otvorene su prijave za sve sportske discipline: mali nogomet, Coca-Cola Cup u nogometu, HEP rukometni turnir, Kinder turnir u uličnoj košarci, odbojci na pijesku, odbojci, turnir u šahu, stolnom tenisu, Hrvatska pošta Cup u tenisu, Telemach Dan sporta). Pravo sudjelovanja imaju svi pojedinci i sve slobodno formirane ekipe, ljubitelji zdravog načina života i druženja, a ne samo djeca koja se aktivno bave sportom. Prijave su otvorene na: www.igremladih.hr.

24. rujan 2023 01:47