StoryEditorOCM
PelješacDOM ZA STARIJE NA PELJEŠCU

Zaokret predlaže: Imamo državno zemljište u Orebiću, zašto da nam stari odlaze u Korčulu, Vela Luku, Dubrovnik, Neum ili Ravno?

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
27. siječnja 2022. - 19:31

Nakon što je završila javna rasprava o izmjenama i dopunama Prostornog plana Općine Orebić, nova politička opcija Zaokret, koja je sada i oporba u vijećnici sa svojim vijećnikom Robertom Barićem, dala je prijedlog za izgradnju Doma za starije osobe.

DRŽAVNA ZEMLJA

- Budući da smo i u našem predizbornom programu imali realizaciju doma za starije, a jednako je važan za poboljšanje kvalitete življenja kao i vrtić, škola, dom zdravlja, itd., odlučili smo svoje snage usmjeriti k ostvarenju te točke našeg programa. Kao oporbi, ovo je jedino što u ovom trenutku možemo napraviti i nadati se da će vlast prepoznati važnost ovog prvog koraka koji Općinu neće koštati ni kune – rekli su iz Zaokreta.

- Pronašli smo lokaciju pogodnu za izgradnju doma, oko 3400 m2 zemlje u državnom vlasništvu, te sastavili i Općini urudžbirali Prijedlog da se ta zemlja unese u građevinsko područje u svrhu izgradnje doma za starije. Osim ovog, predali smo i prijedlog da se pojedine parcele ubace u zelenu zonu, a kojih u Općini gotovo da i nema - ističu.

- Dom za starije je nešto što se podrazumijeva pod 'dobri uvjeti života u društvu'. Potreban je da bi neko društvo imalo uvjete za kvalitetan život pojedinaca u njemu. Pošto znamo da na našem bližem području nema domova za starije, a naši stari završavaju u domovima daleko od svojih obitelji, u drugim općinama i gradovima, smatramo da moramo poduzeti sve što možemo da u tom smislu poboljšamo kvalitetu života u našoj općini. Znamo da su popunjeni svi kapaciteti domova na širem području i traži se smještaj više. Potreba za domom u našoj općini neupitna je – naglašavaju iz Zaokreta.

image
Ilustracija
Vojko Basic/Cropix

I zaista, domovi za starije najbliži Orebiću i cijeloj općini su u Korčuli, Veloj Luci i Dubrovniku ili u Neumu i Ravnom u BiH. 

Ubacivanje predloženih parcela u građevinsku zonu ne košta ništa, zemljište će biti besplatno, pa ne postoji niti jedan razlog da se to ne napravi, smatraju oporbenjaci.

- Ukoliko općinska vlast ima drugi plan, namjeru da otkupi privatnu zgradu u Orebiću za ovu svrhu, a koja je već ranije služila kao dom za starije, ni to nije razlog da se ovaj prijedlog ne usvoji. Naime, otkup postojećeg doma za starije je nesigurnog ishoda, nije se realizirao već dugi niz godina, u privatnom je vlasništvu te realizacija doma uvelike ovisi o nizu faktora koje naša Općina ne kontrolira. Šansa za realizaciju doma na takav način vrlo je mala. Stoga, smatramo da Općina treba raditi i na rješenju za dom za starije kojeg predlažemo. Ukoliko se dom za starije riješi na neki drugi način, a ne na naš predloženi, zemljište koje predlažemo da se ubaci u građevinsku zonu može se iskoristiti za druge svrhe, npr. za urede ili prostore za komunalne firme, institucije u vlasništvu Općine ili za druge javne namjene - kažu.

DOMOVE FINANCIRA EU 

Nakon tog prvog koraka, trebalo bi poraditi na daljnjoj realizaciji.

- Dom za starije osobe može osnovati Republika Hrvatska, jedinica lokalne samouprave, a i područne (regionalne) samouprave. Tako da se i sa županijom može pregovarati o osnivanju doma za starije u Orebiću. Općina Orebić može, kao sljedeći korak, izraditi projektnu dokumentaciju pa dalje tražiti investitora ako sama ne može realizirati projekt. Važno je znati da je iz prakse razvidno da postoji i mogućnost realizacije doma za starije i iz fondova EU. Izgradnja nekih domova u RH je financirana čak 100% sredstvima EU fondova – ističu iz Zaokreta ovu mogućnost.

Čestice zemlje o kojima je riječ u vlasništvu su RH, a nacionalna politika vezana za državne nekretnine ima tendenciju da što veći broj nekretnina prebaci u vlasništvo i upravljanje jedinicama lokalne samouprave ili županijama. Ukupne su površine oko 3400 m2, što je dovoljna površina za izgradnju doma, naglašavaju oporbenjaci. Osim toga, nalaze se u mirnoj zoni sjeverno od naselja Orebić, a zapadno od sela Stankovići. Uz parcele prolazi poljski put kojeg obično koriste stanovnici za šetnju i koji se može urediti kao pristupni put do doma.

Osnivanje doma za starije na području naše Općine imao bi još jedan pozitivni učinak, a to je otvaranje novih radnih mjesta i mogućnost zaposlenja za naše sumještane, zaključuju iz Zaokreta.

24. travanj 2024 21:04