StoryEditorOCM
PelješacDEVASTACIJA PRIOBALJA

U Hodiljama stanje nepromijenjeno: ‘Prihranilo‘ obalu i nikom ništa, a mještani se pitaju dokad će stijene i zemlja nagrđivati valu?! Čeka se jedan dokument...

Piše Gabrijela Bijelić
15. svibnja 2023. - 09:08

Četiri mjeseca prošla su otkako su u pitomoj uvali u Hodilju zemlja i šut zatrpali dobar komad obale, a na terenu nema nikakvih pomaka.

Saborske polemike oko uređenja statusa i ‘pravila ponašanja’ na pomorskom dobru odavno su se stišale, na dnevnom redu su nove teme, a Pelješčani se pitaju hoće li se, kako i kad sanirati devastacija priobalja u njihovom najbližem susjedstvu, te eventualno sankcionirati počinitelje.

image

Nasuta obala

Bozo Radic/Cropix

Tragom njihovih upita kontaktirali smo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture odakle su nas još zimus obećali izvijestiti o poduzetim ‘mjerama i radnjama’. Odgovor do danas nije stigao, unatoč požurnicama. A nova kupališna sezona počinje. Iz Miinistarstva je potvrđeno kako je Lučka kapetanija još 30. siječnja 2023. obavila inspekcijski nadzor gdje je utvrđeno kako je ‘nepoznat netko’ u ‘nepoznatom vremenskom razdoblju’ na području k.o. Hodilje zemljom i kamenjem nasuo obalu u duljini od oko 50 metara i širini od nekih 6 metara.

Inspekcijski nadzor obavljen je krajem siječnja radi utvrđivanja počinitelja, izvijestili su iz Ministarstva. Nešto ranije načelnik Općine Ston Vedran Antunica posvjedočio nam je kako je od Mjesnog odbora Hodilja dobio predstavku o sumnjivim zahvatima na obali i proslijedio je nadležnima:

- Tamo je donedavno bila šikara, a sad je raščišćeno sve do mora. Ne mogu tvrditi da je povrijeđeno pomorsko dobro, no gdje god granica nije označena, smatra se da jest pomorsko dobro – rekao je načelnik Antunica.

image

Nasuta obala

Bozo Radic/Cropix

A privatni vlasnik u ovom je slučaju, otkriva e-zemljišnik, agencija UNIDOS GRUPA d.o.o., specijalizirana za promidžbu, reklame i propagandu, registrirana u Zagrebu. Mirko Gudelj koji je na poslovnim web stranicama naveden kao direktor i jedini član zagrebačkog d.o.o. nije želio ništa komentirati, a zasad nema očitovanja ni od inspekcije ni od Lučke kapetanije koja se na krajnjem jugu nedavno bavila nefunkcionalnim radarskim sustavom na prototipu brodice za hitne medicinske intervencije.

- Ima li šanse da se nešto pomakne? Dokad će ove stijene i zemlja nagrđivati valu ? - pitanje je mještana na koje ni inspekcija ni Ministarstvo ne nude odgovor. Dok čekamo hoće li se i s kakvom argumentacijom oglasiti, za napomenuti je da se osim na terenu, ni u zemljišniku ništa nije promijenilo. U vlastovnici stoji kako je parcela u k.o. Hodilje u stopostotnom vlasništvu UNIDOS GRUPA po ugovoru o kupoprodaji nekretnine sklopljenog početkom prošle godine.

image
Bozo Radic/Cropix

U ZK izvatku na česticu u k.o. Hodilje u teretovnici stoji kako se na dio nekretnine 91/1 (vrt) od lani utvrđuje pravo služnosti radi iskopa kabelskog kanala i polaganja kabela B 20kV Hodilje (Pelješac) – BISTRINA, kao i slobodnog pristupa parceli ukupne površine 36 četvorna metra za korist HEP-a. Na upit radi lii

Iz HEP ODS Elektrojug Dubrovnik na naš su upit odgovorili kako ne izvode nikakve građevinske radove na navedenoj katastarskoj čestici.

19. travanj 2024 02:10