StoryEditorOCM
PelješacPUŽ, ŠKOLJKA, RIBA, HOBOTNICA ILI KOMBINACIJA SVEGA?

STOTINJAK METARA OD OBALE U VIGNJU Neobično morsko biće argonaut pronađeno u pelješkom kanalu

Piše DV
18. svibnja 2018. - 20:45

Školjka, puž, riba, hobotnica ili kombinacija svega? Ovaj malešni čudni stvor pronađen je danas u pelješkom kanalu, stotinjak metara od obale u Vignju, a zove se argonaut. Fotografije neobičnog morskog stvorenja poslala nam je Zlata Radovanović, iznenadivši se i sama pronalaskom. Neprestano se zadnjih godina govori o brojnim bićima pronađenima u našem pjeskovitom, zaštićenom i toplom Jadranu za koje dosad nismo baš imali prilike čuti, ili ne baš često, pa možda je i ovo biće jedno od takvih, nama 'novih'.

Argonaut ili pravog naziva 'argonauta argo' je zapravo mala hobotnica u školjci, neki ih zovu i papirnate školjke, zbog izgleda ženke koje napuhuju malu komoru s jajašcima, jer one, za razliku od ostalih školjki, svoje komore pune zadržanim balončićem zraka i koriste ih kako bi održale 'plovnost', odnosno isplutale ili potonule.

Žive u toplim, najčešće tropskim morima, ima ih i u oceanima, a za razliku od svojih rođaka, preferiraju morsku površinu od dna. Ipuštajući balončiče zraka putuju morem, a ovaj je argonaut, kako mu i samo ime govori, proputovao dalek put, sve do Vignja.

20. travanj 2024 11:19