StoryEditor
PelješacGLAVNI VATROGASNI ZAPOVJEDNIK RH TUCAKOVIĆ NA POŽARIŠTU

ŠTO VATROGASCI UGASE, BURA UPALI Nogalo: Ništa nije gotovo, požar je i dalje aktivan

Piše Dora Mikelić Foto – Katarina Slejko, Tomislav Matana
26. rujna 2018. - 01:27
Neizvjesna, teška i dramatična noć čeka više od 300 vatrogasca koji se već 13 sati bore s katastrofalnim požarom u Orebiću na Pelješcu. Iako se s obližnjeg otoka Korčule pruža stravičan pogled na rasplamsalu vatru preko kanala, zapovjednik DVD-a Orebić Nikša Nogalo tvrdi kako zasad naselje, imovina i stanovnici nisu ugroženi. Otvorena vatra gori u brdskom predjelu iznad naselja Postup udaljenog pet kilometara od Orebića te nije prijetnja imovini niti ljudima. Radi se o nepristupačnom teritoriju zbog kojeg je teško kontrolirati požar pa je na toj lokaciji manji broj vatrogasaca koji ga drže pod nadzorom.

Većina vatrogasca locirana je na rubnim djelovima požarišta osiguravajući naselje, kuće i stanovnike. Požar se već proširio i na Općinu Trpanj pa je dio snaga, zajedno sa županijskim vatrogasnim zapovjednikom Simovićem, trenutno locirano u naselju Trpanj. Kako ističe Nogalo, održan je krizni stožer nakon kojeg su raspodijeljene snage, za sad sve funkcionira, a vatrogascima na Pelješcu pridružio se i glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske Slavko Tucaković.

„Ništa nije gotovo, požarište je aktivno ali za sad ne ugrožava naselja. Svi rubni djelovi su pod nadzorom, i ako bura ne pojača ne očekujemo dodatne probleme. Ipak, spremni smo na burnu i dramatičnu noć, kako sad stvari stoje postoji mogućnost pojačavanja bure sve do sutra navečer“-objašnjava Nogalo.

Nogalo je također istaknuo kako su se gašenju pridružile vatrogasne postrojbe cijele Dalmacije, od Zadra, Šibenika, Splita pa sve do Dubrovnika te gotovo sve postrojbe Dubrovačko-neretvanske županije kao i svi otočni DVD-ovi. Uz njih, na terenu su i pripadnici HGSS-a i Crvenog križa koji su omogućili da vatrogasci imaju dovoljno hrane i napitaka. Pomažu i civilni dobrovoljci.
Bura i noć trenutno su najveći neprijatelji sad već iscrpljenih vatrogasaca. Linija požara je ogromna, kako neslužbeno doznajemo dužine od 6x4 kilometra. Ono što vatrogasci teškim naporom ugase, bura ponovno upali. Uzrok požara je za sad nepoznat.

„Nije vrijeme za traženje uzroka, vrijeme je za spašavanje kuća i ljudi. Nekoliko stambenih objekata je stradalo, stradala su i polja, štetu ćemo znati naknadno. Mi smo na izmaku snaga, ali nastavljamo se boriti“-poručuje Nogalo.
loading...

Izdvojeno

08. kolovoz 2020 02:39