StoryEditorOCM
PelješacPOTVRĐENO DA JE MRKI MEDVJED NA PELJEŠCU

"Ostavio jasne tragove, a zabilježen je i na kameri", navodi Luka Grlica

Piše Dora Lozica
26. travnja 2019. - 10:36
Ovih se dana priča o medvjedu koji je zalutao na Pelješac, a kako navodi Luka Grlica, predsjednik Lovačkog društva Kuna Pelješac, medvjed se zaista nalazi na Pelješcu gdje je navjerojatnije došao iz Hercegovina.

Pelješki je medvjed, sudeći prema zapisima nadzorne, lovačke kamere u blizini lovišta, težak oko 120 kila, najverojatnije iz porodice mrkih medvjeda. Grlica navodi kako se već godinama govori o prisutnosti medvjeda na Pelješcu, ljudi su ga ili vidjeli, čuli ili su pronašli njegove tragove. No očevici najčešće nailaze na izrugivanje i nejvericu ostalih stanovnika, kaže Grlica, pa je ta priča pala u zaborav. Međutim, kako je Grlica danas istaknuo u eteru Radija Korčule, medvjed je ovog puta ostavio jasne tragove, a zabilježen je i na kameri.

„Prisutnost medvjeda na Pelješcu je činjenica, napravio je štetu u dva pčelinjaka, u jednom je uništio desetak košnica. Našli smo njegove otiske šapa na okvirima i vosku, tragove da je jeo med. Nekoliko dana nakon toga, snimljen je lovačkom kamerom u blizini lovišta u 01:40 sati, došao je jesti kukuruz. Ima otprilike 120 kila, a pretpostavljamo da je došao iz Hercegovine, najvjerojatnije je preplivao iz Bistrine na Pelješac, to je otprilike 200-300 metara što je medvjedu vrlo lako preplivati. Mislimo da se šeta od Pelješca do Hercegovine, zavisi kako osjeti potrebu za hranom“ – objasnio je Luka Grlica.

Medvjed, za kojeg kažu kako na Pelješac već godinama dolazi na desert, obitava u području Putnikovića, Janjine i Ponikava te nije opasan za stanovništvo. Kako ističe Grlica, medvjed se plaši i bježi od čovjeka, napada samo ako je životno ugrožen ili ima mlade. Pelješki mu lovci ponekad ostavljaju hranu, a kako je medvjed svejed, na poluotoku za njega ima hrane u izobilju. No, kako Pelješac ipak nije njegovo prirodno stanište, Lovačko društvo Kuna Pelješac prijavilo je Ministarstvu poljoprivrede njegovu prisutnost kako bi dobili upute za daljnje postupke. Grlica ističe kako će ga lovci čuvati dok Ministarstvo ne odluči što dalje, najvjerojatnije će ga uspavati, kaže, te premjestiti na drugu lokaciju.

Dora Lozica
 
20. travanj 2024 11:53