StoryEditorOCM
PelješacZA SVE JE KRIV GOOGLE

Putujete u Orebić preko Pelješkog mosta i tražite najkraći put? Bolje da ne palite navigaciju

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
13. rujna 2022. - 18:01

Ako je put najkraći, ne znači i da je najbolji. Uvjerili su se u to mnogi stranci koji su s kamp prikolicama krenuli s Pelješkog mosta prema Janjini i dalje za Orebić i Korčulu, pa kao najkraću rutu izabrali cestu uz uvale Žuronja, Pještatu i Blaževo. Google karte navode ih na ovu cestu kao najkraću, ali kad se susretnu dva kombija, kamion i automobil ili  kamp prikolica, eto problema. Cesta je uska, s rijetkim ugibalištima, na jednom dijelu doduše proširena, ali nedovoljno, žale nam se mještani Brijeste, čija djeca ovim putem školskim autobusom redovno idu u školu u Janjinu.

image

Županijskom cestom od Brijeste jako se teško mimoići i osobnim automobilom

Dml/

 

12 KILOMETARA

- Dobro je sad, što će tek biti kad počnu kiše. Ludo se vozi - kaže nam mještanin Brijeste, koji i sam tuda putuje jer je riječ o županijskoj cesti koja niz godina povezuje njegovo mjesto sa zapadnim dijelom Pelješca.

I sve je bilo u redu dok su se lokalci služili ovom cestom, jer problem je nastao tek po otvaranju Pelješkog mosta, kad ju je internet otkrio svim vozačima koji sada iz Komarne dolaze na poluotok. Ova cesta, naime, skraćuje put prema Janjini, Orebiću i Korčuli za 12 kilometara, koje bi inače dodatno prevalili preko čvora Zaradeže novoizgrađenom cestom.

image

Kad se susretnu kombi i automobil

Privatni Arhiv/

- Ljudi ne znaju u kakvom je stanju ova cesta, da znaju, nitko ne bi vozio njome. Dva se automobila ne mogu normalno mimoići - ističe naš sugovornik, koji svakodnevno susreće vozila stranih registracija na ovom potezu.

- Zar je 12 kilometara duže vožnje vrijedno ljudskih života? - pita se, pribojavajući se neke teže nesreće. Apelira na nadležne da nešto poduzmu jer tuda svakodnevno prolaze djeca iz Brijeste i Dančanja u školskom autobusu, putujući u školu u Janjinu.

 

U FAZI RJEŠAVANJA

Bilo je prijedloga da se cesta proglasi jednosmjernom, da se zatvori za promet osim osobnim automobilima, da se proširi; što će od svega toga nadležni učiniti, pokušali smo saznati od načelnika Općine Ston Vedrana Antunice:

image

Vedran Antunica

Tonci Plazibat/Cropix

- Radi se na tome, nije to tako jednostavno. Sa Županijskom upravom za ceste i Hrvatskim cestama dogovaramo pojačano održavanje i regulaciju prometa u mirovanju. Dijelom je nešto već riješeno. Najveći je problem što Google navodi vozače na tu cestu. Tako je vozače navodio i na Pelješki most dok je još bio u izgradnji. Pokušavamo napraviti maksimalno što možemo. U fazi smo rješavanja tog problema - obećao je načelnik Općine Ston.

image

Navigacija navodi vozače na ovu usku cestu od Brijeste prema Janjini

Screenshot/

Google ima opciju dodavanja ili ispravljanja cesta na Google kartama, o čemu ih se može obavijestiti. No, među nabrojanim opcijama nema opcije koja govori o širini ceste ili nemogućnosti mimoilaženja dva vozila. Pogrešni podaci o cestama na Google kartama obuhvaćaju netočne nazive cesta, netočne podatke o jednosmjernim i dvosmjernim cestama, netočno nacrtane ceste, zatvorene ceste, ceste na karti koje ne postoje, nedostajuće ceste i netočne lokacije markera. A kad već krenu tim putem, gotovo je nemoguće okrenuti se i vratiti odakle su i došli. Valja se strpjeti da se nešto konkretno na terenu učini, u nadi da neće biti težih posljedica nečije neopreznosti.

24. travanj 2024 22:38