StoryEditor
PelješacTRAŽI SE IME|

PUNIČIN MOST I ZADNJA NADA Tisuće čitatelja predložile su nam ime pelješkog mosta, spominjali su se sveci, branitelji i političari...

Piše DV/SD
1. kolovoza 2021. - 14:03
Agava u cvatu uskoro odlazi, a most ostaje za generacije koje dolazeTonči Plazibat/Cropix

Naši čitatelji odazvali su se pozivu Slobodne Dalmacije da "krste" arhitektonsko čudo – pelješki most, koji je kopnenim putem spojio Hrvatsku. Poslali su nam tisuće prijedloga, među kojima preteže onaj najlogičniji i najjednostavniji – Pelješki most.

No, bila bi šteta ne razmotriti i ostale prijedloge koji su pristigli Slobodnoj mailom i preko društvenih mreža. Jedan od najatraktivnijih je svakako "Puničin most", prema već legendarnoj priči o punici koja je kazala kako će se baciti s tog mosta ako ga ikad naši izgrade. Gospođa neće skočiti jer su ga ipak izgradili Kinezi, a većim dijelom financirala Europska unija, no ta je šala razveselila hrvatsku javnost.

Možda i najviše prijedloga, nakon naziva Pelješki most, bilo je s imenom Olivera Dragojevića, Dalmatinca koji je glasom povezao cijelu Hrvatsku. I znameniti ljudi iz hrvatske povijesti su bili u užem izboru, puno je građana glasalo za Nikolu Teslu i Fausta Vrančića, Marka Pola (koji je Europu svog vremena prvi povezao s Kinom), Ruđera Boškovića, Ivana Gundulića, Marina Držića, Andriju Mohorovičića, kralja Tomislava, Zrinskog i Frankopana, Celestina Medovića, pa i Franu Josipa I. i Slavoljuba Penkalu.

Dosta čitatelja predložilo je i ime Europski most, pa i Most jedinstvene Hrvatske, Most domovine, Most jedinstvene domovine, Croatica.

Prijedloga ima i po junacima Domovinskog rata: Andriji Matijašu Pauku, Blagi Zadri, Goranu Kliškiću, Janku Bobetku, Petru Stipetiću, Damiru Tomljanoviću Gavranu, ministru obrane Gojku Šušku, majci heroini Kati Šoljić...

Zanimljiv je i prijedlog Libertas, pa stari naziv Pelješca – Adrion, Pelješka heroina, onda pjesnički – Galebov let, Nevera, Biser juga, Dobri nono, Krila slobode, Most hrvatske čežnje, Krila slobode, Dalmata, Žuti most, čak i Slobodna Dalmacija, ali i ironičnih, poput Koruptina, Balkanjero i Mostina.

image
Brijesta, 28.07.2021.
Svecanost povezivanja teritorija Republike Hrvatske spajanjem posljednjeg elementa Peljeskog mosta. Podizanjem zadnjeg 165. segmenta celicne konstrukcije Peljeski most bit ce u potpunosti spojen od Komarne do Brijeste.
Foto: Tonci Plazibat/CROPIX
Tonci Plazibat/Cropix

I proslavljeni hrvatski nogometaš Luka Modrić, po mišljenju naših čitatelja, kandidat je za ime novog mosta, čak i njemačka kancelarka Angela Merkel, ali i čitav koloplet oko vina po kojima je Pelješac posebno poznat: Most vina, Most plavca malog, Vinski most...

Potom su tu i sveci, poput svetog Jeronima Dalmatinca, svetog Ilije i bl. Alojzija Stepinca, oca Ante Gabrića...

Cijeli je niz nadasve originalnih prijedloga, kao što su Dekadencija, Exodus, Dug, Sila, Dissimulare, pa onda i velebnih naziva: Most pripadnosti i jedinstvenosti, Most suverenosti, Most hrvatske cjelovitosti, Hrvatski sjever i jug jedno, Most pobjede povezanosti, Most ujedinjenja, Dalmatinski most, Naš most, Most dječjih osmijeha, Vilin konjic, Zmaj od Hrvatske, Most hrvatskih kraljeva...

Neobičan je i prijedlog jednog čitatelja – Šac – jer, kako je objasnio, "kao zadnji slog naziva poluotoka PeljeŠAC koji spaja s kopnom Hrvatsku i kao skraćenica od njemačke riječi 'schatzen', što znači 'blago', kao i pogled, promatranje s njega, riječju ŠACovati..."

– Našem bi narodu u cjelini odgovaralo ime mosta Hrvatina, ime Dalmota bi također mnogima odgovaralo za novi most... Marketinški gledano, ono što bi odgovaralo i našima, a i stranim turistima, treba zazvučiti "globalnije", tako da ime mostu Croatino ima i povijesnu i dobru zvučnu kulisu – piše jedan čitatelj iz Norveške.

Slijede prijedlozi poput Put juga, Kinez, Lepeza sv. Jakova, Kineski most, Periska, Pelišac, Mediteraneo, Most ljubavi, Most mira, Hrvatski sokol, Jadranski most, Jadranska medvjedica, Dalmatino, Most hrvatske nogometne reprezentacije, Modri most, Srce Jadrana, Kadena, Most branitelja, čak i PPP – Pelješki plavi most...

Na Facebook stranici "Slobodne" ispisano je čak 4300 komentara na ime mosta! Čega tu sve ima... Velika većina je za naziv Pelješki most, slijedi Oliver, ali rasprave su burne.

"A da se zove 'Boško Buha', on je bio za mostove extra, a i Neretva je blizu", predlaže jedan komentator, a drugi:

"Trebao bi se zvati 'Zadnja nada', da i u povijesti naša unučad zna da je jug Hrvatske svim vlastima bio zadnji na popisu i velika sramota da je ovoliko dugo jug trebao čekati da se spoji sa ostatkom svoje zemlje."

item - id = 1116952
related id = 0 -> 1128505
related id = 1 -> 1128501
26. rujan 2021 00:00