StoryEditor
PelješacNOĆ STAROG OREBIĆA

Pogledajte uživo kako je Orebić nekada davno izgledao!

Piše DV
10. srpnja 2018. - 14:35

Liga protiv raka Korčula - Pelješac - Lastovo - Mljet poziva vas u subotu, 21. srpnja na Noć starog Orebića uz potporu Općine Orebić i Turističke zajednice općine Orebić.
Ove godine, osim centralnog događanja u sklopu manifestacije, održat će se i Izložba o kapetanskoj obitelji Mimbelli od četvrtka (19.07.) u čitaonici Pomorskog muzeja te koncert Orkestra hrvatske ratne mornarice i Klape Sv. Juraj 20.07. od 21:00 sat.
Manifestacija je to kojom će se prikazati kako je Orebić živio u nekim davnim vremenima. Kroz cijelu rivu moći će se vidjeti stari običaji i zanati, stanovnici će biti odjeveni u kapetanske uniforme i polonezu. Na šetnici će biti izložene stare fotografije poznatih orebićkih kapetana, posjetitelji će moći kušati padišpanje, hroštule, prikle, mušule i ostale delicije. Orebić je utemeljen krajem 15. i početkom 16. stoljeća, na području tadašnje Dubrovačke Republike, te je od samog početka okrenut moru kao izvoru dobiti. Od 17. stoljeća pelješki brodovi sačinjavali su važan dio dubrovačke trgovačke mornarice. Brodovlasničke obitelji postajale su sve moćnije te počinju ulagati u zajedničke jedrenjake. Njihov se uspon nastavlja i pod vlašću Austrije, pogotovo u drugoj polovici 19. stoljeća, kada se, 1865. godine, osniva u Orebiću dioničko društvo za "gradnju (i eksploataciju) brodova duge plovidbe", kasnije Pelješko pomorsko društvo, a 1875. nabavljena je oprema za društveno brodogradilište u Orebiću. Brodogradilište je svečano otvorio car Franjo Josip. Uglavnom je služilo za popravak brodova, a za radnog vijeka (13 godina), izgradilo je i 3 jedrenjaka duge plovidbe.
Sva zarada prikupljena za vrijeme manifestacije ide u dobrotvorne svrhe.

loading...

Izdvojeno

03. srpanj 2020 18:51