StoryEditorOCM
PelješacSTIŽE KONKURENCIJA

Plodine otvaraju prvu ‘butigu‘ na dubrovačkom području. Evo gdje će smjestiti svoj trgovački centar na 2000 kvadrata i sa 128 parkirališnih mjesta

Piše Silvia Rudinović
25. siječnja 2023. - 11:53
Općinski vijećnici jednoglasno podržali izradu Urbanističkog plana uređenja poslovne zoneTom Dubravec/ Cropix/Cropix

Stonsko općinsko vijeće donijelo je odluku o izradi Urbanističkog plana uređenja poslovne zone Česvinica – južni dio. Odluka je donesena jednoglasno, što ne čudi s obzirom da je priča krenula od pisma namjere riječkog trgovačkog lanca Plodine koji u obuhvatu ovog UPU-a planiraju otvaranje supermarketa.

Urbanistički plan poslovne zone Česvinica – južni dio, obuhvaća 26,7 hektara površine. Prema Prostornom planu uređenja Općine Ston, na ovom je prostoru izgrađen je tek manji dio, 1,4 hektar. Najveći dio ove površine odnosi se na pogone Dalmacijabilja, a ostatak obuhvata je neizgrađeno i neuređeno građevinsko područje obraslo u makiju i nisko raslinje, dok se dio koristi za poljoprivrednu proizvodnju.

image

Za otvaranje supermarketa s preko 25.000 artikala u ponudi na stonskom području zanimanje pokazale Plodine

Bozo Radic/Cropix

Plodine planiraju graditi supermarket tlocrtne površine 2.285 četvornih metara, sa 128 parkirališnih mjesta. U pismu namjere izražavaju spremnost financirati troškove izrade i donošenja prostorno planske dokumentacije radi ubrzavanja postupka i uzimanja u prioritet izrade navedene dokumentacije. Također, navode kako bi zaposlili 30-tak stalnih radnika. U svojoj mreži imaju 117 supermarketa i hipermarketa u Hrvatskoj, među njima su dva na području doline Neretve.

„Želja nam je izgraditi još jedan takav supermarket na području Općine Ston u sklopu kojega bismo, pored caffe bara koji bi zauzimao cca 50 četvornih metara, uredili zelenu tržnicu svježeg voća i povrća, samoposlužnu pekaru s vlastitim krušnim pećima i ponudom dnevno svježih kolača i drugih slastica, gastro odjel s pripremom jednostavnih toplih jela, mesnicu, odjel delikatese sa širokom ponudom suhomesnatih proizvoda, sireva i drugih narezaka”, napisali su iz Plodina u pismu namjere.

- Općinsko vijeće je napravilo prvi korak, jednoglasno je donijelo odluku o izradi UPU-a, a dalje je na investitoru koji je poslao pismo namjere. Sjednicu smo organizirali u vrlo kratkom roku – kaže Vedran Antunica, načelnik Općine Ston.

image

Vedran Antunica, načelnik Općine Ston potvrdio je primitak pisma namjere riječkog trgovačkog lanca

Ante Cizmic/Cropix

Na pitanje, koliko će potrajati postupak izrade i donošenja prostornog plana, načelnik Antunica odgovara: „Općinske službe bit će na dispoziciji, a na druga javno pravna tijela ne možemo utjecati. Da se pitaju Plodine, oni bi to u kratko vrijeme napravili, ali proceduru treba poštovati. Mislim da bi postupak trebao biti jednostavan s obzirom da su već zadovoljeni uvjeti kao što su struja, voda, cesta, itd. Ne bi trebalo biti iznenađenja”.

Ukoliko čitav pripremni postupak prođe, kako načelnik kaže bez iznenađenja, te se ispune svi uvjeti za gradnju, očekuje se da bi investitor mogao otvoriti vrata novog supermarketa koncem ljeta.

16. travanj 2024 03:13