StoryEditorOCM
PelješacBORBA S POŽAROM

KATASTROFA KRAJ OLIPE Dvije eksplozije s goruće jahte ozlijedile tri vatrogasca, čeka se remorker s velikim topovima; policija, kapetanija i vatrogasci dežurat će tijekom noći

Piše Dora Mikelić
7. rujna 2018. - 23:16
21:00 Požar na jahti još uvijek nije ugašen, potvrdio je županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović. Brodovi Lučke kapetanije, policije i vatrogasci ostat će na terenu dežurati i tijekom noći.

17:30 Trojica vatrgoasaca ozlijeđena su prilikom gašenja požara na jahti u blizini otočića Olipe, prema posljednjim informacijama od vatrogasaca na terenu, tijekom gašenja dogodile su se dvije eksplozije prilikomkojih su vatrogasci lakše ozlijeđeni. odmah su udaljeni s terena, osjećaju se dobro i pušteni su kućama. Zasad još nije došlo ni do onečišćenja zbog prisutnosti velike količine goriva na gorućoj jahti. Čeka se i remorker  s velikim vodenim topovima koji bi trebao pomoći u gašenju buktinje.

Podsjetimo, luksuzna jahta duljine 40 metara koja se zapalila jutros oko 8 sati kraj otočića Mali Vratnik na jugoistočnom dijelu Pelješca još uvijek gori, a posebnim oprezom gasi je više od 15 vatrogasaca s dva plovila.

Kako doznajemo od županijskog vatrogasnog zapovjednika Stjepana Simovića, u gašenje su uključeni vatrogasci DVD-a i JVP-e Slano, JVP Dubrovački vatrogasci i JVP Mljet te dva plovila, jedno je policijsko, a drugo u vlasništvu Luške kapetanije Dubrovnik.
Kako objašnjava zapovjednik Simović, na terenu je maksimalan mogući broj vatrogasaca zbog specifične situacije.

„Gasimo vrlo oprezno jer postoje neke okolnosti koje su zahtjevne i ozbiljne. Za sad ne možemo reći ništa više. Gusti dim koji je bio vidljiv na početku zapaljenja je sad manji, ali vatra nije ugašena, radi se o ogromnoj jahti. Zaista ne znam razlog zapaljenja ovakve luksuzne jahte, možda je ljudski faktor, a možda i instalacije. Za sad još uvijek ne znamo“- objašnjava Simović.

Jahta se zapalila jutros kad je Obalna radio postaja Dubrovnik radio zaprimila poziv zapovjednika motorne jahte Kanga pod zastavom Republike Malte. Uspješno je evakuirano 9 putnika i 4 člana posade koji su neozlijeđeni.

Trenutačno su sve aktivnosti usmjere gašenju požara i pokušaju sprječavanja potonuća motorne jahte, dok će se uzroci ove pomorske nesreće utvrditi u okviru očevida pod rukovodstvom Lučke kapetanije Dubrovnik.

Dodatnu opasnost predstavlja i 40 tona pogonskog goriva tipa diesel koje se nalazi u brodskim spremnicima zbog čega su poduzete dodatne protupožarne mjere te je osigurana morska površina u slučaju onečišćenja.
 
18. travanj 2024 22:07