StoryEditorOCM
PelješacKORONA NA PELJEŠCU/

JAKŠA FRANKOVIĆ I VALENTIN DUJMOVIĆ: Našem Trpnju nije potrebna karantena, stanje je pod kontrolom

Piše Gabrijela Bijelić
3. travnja 2020. - 14:45
- Mislim da zasad nema uvjeta za karantenu u Trpnju. Pet oboljelih na petstotinjak stanovnika Trpnja možda izgleda kao značajan broj, ali mi znamo da su sve to kontakti vezani uz Zračnu luku Dubrovnik. Trenutačno su četiri osobe iz iste obitelji u kućnoj izolaciji, koliko znamo bez temperature i simptoma, dok je jedan mladić zadržan u Općoj bolnici Dubrovnik, no njegovo je stanje stabilno – potvrdio je načelnik Trpnja Jakša Franković izjavu čelnika Županijskog stožera CZ Joška Cebala koji je na press konferenciji ocijenio kako zasad nema potrebe za uvođenjem karantene u toj pelješkoj općini.

image
jakša Franković, načelnik Općine Trpanj
Arhiva Dubrovačkog vjesnika


No, Franković je napomenuo kako nitko ne može biti prorok i unaprijed reći da u njihovoj sredini više neće biti još pozitivnih na koronavirus.

- Ukoliko stožer procijeni da je karantena potrebna, postupit ćemo prema njihovim uputama. Inače, nakon prvotnog šoka od saznanja da u mjestu imamo jednu obitelj pozitivnu na koronavirus, posljednja dva dana stanje se normalizira, a mještani slušaju i stoje doma, nema gužve ni na trajektu – rekao je načelnik Franković.

Epidemiološku situaciju u Trpnju pozorno prati i zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Valentin Dujmović, koji se kao dijete s roditeljima doselio u tu pelješku općinu.

image
Valentin Dujmović
Arhiva Dubrovačkog vjesnika


- U stalnom sam kontaktu s dosta ljudi, telefonski i u grupama. Kakvo je stanje doznao sam i od načelnika i od oca koji živi u Trpnju a radi u Orebiću. Načelnik kaže da je bilo nekih problema s mladima koji pođu šetati u grupi pa ih treba razdvajati, no ne vidim potrebu za karantenom jer je u Trpnju situacija pod kontrolom. I ljudi koji su pozitivni su se, čim su doznali za prvi kontakt, odmah stavili u samoizolaciju. Majci mladića koji joj je došao u posjet u Trpanj uskoro istječe 14 dana samoizolacije i, koliko znam, nije oboljela. Karantena bi sad stvarno bila nepotrebna, no ako stanje eskalira, a vjerujem da neće, pridržavat ćemo se pravila. Svi moramo malo istrpjeti dok stvari ne pođu nabolje, a vjerujem Nacionalnom stožeru CZ kad kaže da će se stanje smiriti do lipnja – veli Valentin Dujmović.
19. travanj 2024 02:55