StoryEditorOCM
PelješacOPET MUKE SA JADROLINIJOM

Evo kako je ‘Brestova‘ isplovila iz Prapratnog prema Sobri i koga je sve ostavila na pelješkoj rivi

Piše Ahmet Kalajdžić
16. svibnja 2023. - 15:41

Nakon što danas u 12 sati član obitelji jednog putnika u pristaništu Prapratnom nije ukrcan na trajekt za Mljet, njegov ogorčeni sin je na lokalnoj Facebook-grupi objavio:

-Ne znam koliko ste upućeni ali maloprije je trajekt išao s Mljeta u 11 i došao je na Prapratno, uredno iskrcao auta i putnike, ukrcao jedno auto, odvezao cime i bez riječi ikome vratio se prazan na Mljet. S obzirom da mi je tata na Prapratnom, znam iz prve ruke da nitko nije obaviješten i da je ostalo 15-ak auta ali i svi putnici. Ako nisu mogli ukrcati aute mogli su barem ukrcat ljude! Hoćemo li napokon poduzet nešto?"

image

Ilustracija

Bozo Radic/Cropix

Reakcije ogorčenih mještana idu tako daleko da najavljuju i pridruživanje Kontaktirali smo i načelnika Općine Mljet Điva Marketa koji nam je rekao kako je i on o svemu posredno doznao od putnika koji se nisu ukrcali:- Osobno sam o svemu posredno doznao, ali ne neobično da brod, kad je već doplovio, nije i ukrcao putnike. Mogući razlog tog neukrcavanja svakako je odluka kapetana, ali ne znam detalje. Prema riječima otočana, razočarani su i uvrijeđeni i ovakva je situacija nedopustiva. Istina, danas je dosta loše vrijeme, a možda je svemu doprinjeo i manji trajekt od uobičajenog na toj liniji. Naime, plovi manji trajekt "Brestova", a mi od "Jadrolinije" tražimo povrat trajekta "Valun" ili nekog koji ima bolje maritimne sposobnosti- rekao nam je načelnik Market.

image

Ilustracija

Doznali smo kako je Market u svezi održavanja trajektne linije 832 (Sobra – Prapratno) te samom trajektu, dnevnom broju plovidbi i vremenu ukrcaja danas uputio dopis Jadroliniji i Agenciji za obalni linijski pomorski promet u kojem traži da se čim prije poboljša prometovanje na spomenutoj liniji:

-Na trajektnoj liniji 832 Sobra – Prapratno i obratno trenutno plovi trajekt "Brestova" koji svojim kapacitetom ne odgovara postojećim potrebama, a i njegovo ukupno stanje je, zbog starosti i neodržavanja, loše i nereprezentativno. Prema našim saznanjima trajekt "Valun", koji je na remontu, počet će održavati predmetnu liniju tek početkom srpnja. Trajekt Brestova svakako nije odgovarajući za plovidbu na predmetnoj trajektnoj liniji ni u vansezoni, a kamoli u sezoni. Slijedom navedenog, predlažemo da se odmah trajekt Brestova zamijeni s odgovarajućim trajektom većeg kapaciteta i boljih karakteristika, barem do povratka trajekta "Valun", iako bi pravo rješenje bilo noviji, veći trajekt za ovu liniju tokom cijele godine- istaknuo je Market te u dopisu naglasio:

image

Trajekt Valun u Prapratnom

Bozo Radic/Cropix

-Ako nije moguće odmah angažirati trajekt većeg kapaciteta nužno je da manji trajekt odmah započne ploviti više puta dnevno, jer već sada njegov kapacitet nije dovoljan za broj vozila. Isto tako predlažemo da ukrcaj u trajektnom pristaništu Sobra započne barem pola sata prije isplovljavljanja, a ne 15 minuta prije kao sada, a kako ne bi došlo do zakrčenja državne ceste D123 s koje se ukrcaj vrši i kako se ne bi onemogućavao promet vozila koja se ne ukrcavaju jer je u neposrednoj blizini i jedina otočna benzinska postaja.

Novinarski upit i molbu za komentar uputili smo i našem vodećem linijskom brodaru "Jadroliniji", čiji ćemo odgovor objaviti čim ga dobijemo.

18. travanj 2024 02:51