StoryEditorOCM

Župan sa zamjenicom i ravnateljicom DUNEA-e obišao mjernu postaju na ušću Neretve

Piše PSD.
3. studenog 2020. - 15:54
Župan Nikola Dobroslavić sa zamjenicom Žaklinom Marević i ravnateljicom Regionalne agencije DUNEA Melanijom Milić posjetio je mjernu postaju na ušću Neretve na kojoj se provode redovna terenska ispitivanja saliniteta u sklopu projekta MoST.
Kroz projekt MoST, stručnjaci s Fakulteta, iz Hrvatskih voda i Regionalne agencije DUNEA uspostavljaju monitoring sustav za praćenje obilježja cirkulacije površinskih i podzemnih voda u dolini Neretve. Profesor Veljko Srzić, s Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu, opisao je problem prodora morske vode u dolinu Neretve sa znanstvenog stajališta.
Uz redovna mjerenja saliniteta te ostalih parametara površinske i podzemne vode na poljoprivrednim zemljištima u dolini Neretve, provode se i modelska ispitivanja u laboratoriju Fakulteta nakon čega će se definirati mjere za smanjenje negativnog učinka prodora slane vode s ciljem zaštite poljoprivredne proizvodnje i okoliša.
Naime, Hrvatska kao obalna zemlja, značajno je izložena prodoru slane vode u obalnim regijama s ozbiljnim posljedicama na poljoprivredne aktivnosti i turizam. Zbog neposredne blizine mora, prodor morske vode u dolinu Neretve izražen je i više od desetak kilometara udaljenosti od mora, a kao posljedicu ovog imamo povremeno ili trajno zaslanjene izvore vode koji se koriste za navodnjavanje.
Najznačajniji pritisak na području doline Neretve koji može negativno utjecati na održivost poljoprivrednih površina i cijelog ekosustava je zaslanjivanje tala, što je povezano s intenzitetom i dinamikom zaslanjenosti površinskih i podzemnih voda. Uzgoj poljoprivrednih kultura na takvim površinama je ugrožen, prinosi su smanjeni što izravno umanjuje ekonomsku dobit poljoprivrednih proizvođača.
Regionalna agencija DUNEA na projektu MoST sudjeluje s partnerima iz Italije: Nacionalno vijeće za istraživanja, Upravno tijelo za sanaciju zemljišta – Adige Euganeo, Regija Veneto i Hrvatske: Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu Hrvatske vode. Projekt vrijedan nešto više od dva i pol milijun eura ugovoren je u sklopu programa Interreg Italy – Croatia 2014. – 2020. uz stopu sufinanciranja bespovratnih sredstava od 85 posto. Proračun Regionalne agencije DUNEA iznosi 120 tisuća eura.
19. travanj 2024 18:23