StoryEditorOCM
Neretvaopuzen

"Zaratili" župnik i maškare: Oni koji spaljuju Krnjevala na Čistu srijedu nemaju što tražiti u katoličkoj crkvi

Piše Stanislav Soldo
2. ožujka 2022. - 11:03

U Opuzenu su zaratile maškare sa mjesnim župnikom a sve zbog spaljivanja Marka Krnjevala na Čistu srijedu navečer, kakva je dugogodišnja tradicija u ovom mjestu. Za razliku od ostalih gradova u kojima na Pokladni utorak završavaju maškarane svečanosti spaljivanjem Krnjevala, Krnje ili Pusta u Opuzenu je običaj da se Marko Krnjeval spaljuje u srijedu čitanjem optužnice i oporuke.

image
U Opuzenu se Marko Krnjeval spaljuje na Čistu srijedu
facebook/Stari most Opuzen

To je zasmetala župniku don. Anti Antunoviću koji je u nedjelju sa oltara poručio da „oni koji pale Krnjevala na Čistu srijedu nemaju što tražiti u katoličkoj crkvi“. O svemu se i služeno oglasio na mrežnim stranicama župe. Župnik ističe da u srijedu slavimo početak korizme – Čistu srijedu.

Papa i naši biskupi nas pozivaju da na Čistu srijedu posebno molimo i postimo za mir u Ukrajini. Svea misa s blagoslovom pepela i pepeljanjem slavi se u 18,00 sati a prilika za pepeljanje bit će i na kraju svete misa slijedeće nedjelje.

O maškarama i spaljivanju Marka Krnjevala prvog dana Korizme don Ante Antunović je napisao:

- Čista srijeda je post i nemrs u čitavoj Katoličkoj crkvi. A kod nas u Opuzenu, jedinom mjestu u svijetu, koliko je meni poznato, održavaju se ponovno maškare. Svugdje su Poklade u utorak prije Čiste srijede, a u nas na sam blagdan. Svaki onaj tko ih organizira i u njima sudjeluje, samoga sebe isključuje iz Katoličke crkve. Tko je vjernik katolik na Čistu srijedu započinje korizmu molitve, pokore i posta, a ne nešto suprotno. A oni koji to organiziraju na Čistu srijedu neka budu fer pa više nikada ništa ne traže od Katoličke crkve, ni krštenje, ni sprovod. Ne može se sjediti na dvije stolice u isto vrijeme-rezolutan je don Antunović.

Ipak, dok je župnik protestirao protiv ovakve organizacije maškara na Čistu srijedu Opuzenom se pronijela tužna vijest da je nakon duge i teške bolesti preminuo Marko Krnjeval.

image
Osmrtnica Marka Krnjevala
facebook/Stari most Opuzen

Ova vijest objavili su i na stranici Udruge Stari most.

„Tužna srca, s bolon u prsin javljamo van da nas je noćas, nakon posljednje pomasti, napustija nas dobri strikan Marko. Oporuka je u cca 19:00 h (posli mise). Pozivamo vas sve da se u sto većen broju dostojanstveno oprostite od našega Marka za one koji ipak ne mogu bit tu prinos je osigurala Gradina-TV“-oglasili su iz udruge Stari Most Opuzen.

​Upućeniji u zbivanja oko opuzenskih maškara prisjećaju se da su i prethodni župnici protestirali protiv spaljivanja Marka Krnjevala na Čistu srijedu tražeći da se maškare prebace na Pokladni utorak ali u tome nisu uspijevali.

19. travanj 2024 12:50