StoryEditorOCM
Neretvaomiljena pločanka

Učiteljica Ljubica influencerica u devedesetoj, vedrog duha, voli sve što vole mladi, a odgojila je mnoge poznate sugrađane među kojima i jednog ministra

Piše Ante Šunjić
11. rujna 2022. - 07:56

Počela je još jedna školska godina, školsko zvono oglasilo se i u Osnovnoj školi "Vladimir Nazor" u Pločama, koja je nedavno proslavila sedam desetljeća života. Ploče su relativno mladi grad, jedan od najmlađih u Hrvatskoj, i sa razvojem samoga grada razvijala se iznimno živa školska aktivnost.

A kada pišemo o školskim aktivnostima u Pločama, teško možemo pronaći boljega sugovornika od 90-godišnje gospođe Ljubice Jakić, vitalne umirovljene učiteljice vedrog duha i britkog uma, žive enciklopedije kada je pločansko školstvo u pitanju. Gospođa Jakić podučavala je pločansku djecu više tri desetljeća, a sa učiteljskim stažem u rodnoj Kozici, prikupila je 37 godina odgovornog i zahtjevnog učiteljskog rada.

image

Učiteljica Ljubica Jakić iz Ploča

Privatni album

"Kako sam postala učiteljica? Pa, možemo reći stjecajem okolnosti, iako me taj poziv potpuno ispunio, čitava sam mu se predala i koliko god mi je u nekim trenucima bilo zahtjevno, rad sa djecom i praćenje njihovoga napretka ispunjavalo me zadovoljstvom i dodatno me motiviralo. Počeci moga rada u školstvu gotovo su koincidirali sa početkom razvoja grada, trebalo je napredovati na svim područjima i svi smo bili dužni angažirati se", prisjeća se kraja pedesetih godina prošloga stoljeća gospođa Ljubica, koja je u Ploče stigla iz rodne Kozice, zajedno sa suprugom Svetomirom, također prosvjetnim radnikom, sada već daleke 1959. godine.

A prije Kozice i Ploča, Ljubica je, još kao djevojčica, "sakupila" osam godina boravka u raznim domovima za djecu žrtava fašizma, od Vrgorca, preko Makarske i Cresa do Rijeke. I upravo u domu u Cresu, pitali su ih što bi željeli biti kada odrastu. Kako Ljubica baš i nije voljela matematiku, odgovorila je da bi voljela raditi neki posao u kojem matematika neće biti previše zastupljena. Direktor doma odveo ju je u Rijeku i rekao joj: "Ti ćeš biti učiteljica!".

image

Učiteljica Ljubica Jakić iz Ploča

Privatni album

Prvih nekoliko godina radila je u Kozici, gdje je završila osnovnu školu i gdje se vjenčala sa suprugom Svetomirom, a nakon dolaska u Ploče počeli su raditi u staroj školi. "Bilo je to vrijeme poleta, željeli smo raditi i graditi. Ploče su tada bile veliko gradilište. Sjećam se velikih kamenih blokova, jedriličarskog kluba, stare Prišnice, tadašnje ulice Petra Bogunovića i nekoliko završenih zgrada. Vremenom je grad rastao, otvarala su se brojna poduzeća, tu je bila vojska, pa je bilo dosta djece. Svaki razred imao je između 28 i 32 učenica i učenika i bilo je puno posla. Moj suprug je također bio angažiran na aktivnostima oko razvoja grada, zajedno s Perom Leticom, Slobodanom Jakićem, Nikicom Zmijarevićem i drugima. Kako sam voljela ples, uz nastavne aktivnosti organizirala sam grupu za ritmiku i ples, koja je bila vrlo aktivna. Odaziv je bio velik, djeca su uživala, zabavljali smo se i učili, putovali na brojna natjecanja i osvajali nagrade. Sjećam se djevojčice Natalije Radeljić, koja je bila izuzetno talentirana za plesne aktivnosti", prisjeća se gospođa Jakić, koja je u međuvremenu postala nastavnica, nakon završetka škole u Dubrovniku.

image

Učiteljica Ljubica Jakić iz Ploča

Privatni album

"Bile smo zaista sjajan kolektiv. Družili smo se i izvan radnog vremena, zajedno izlazili, bili podrška jedni drugima. A kakva je atmosfera vladala u školi, najbolje svjedoči činjenica da je svaki dan u školi počinjao s pjesmom. Kakva je to bila ekipa: Danica Gašpar, Katica Musulin, Ljubica Punoš, Ankica Alfirević, Dujka Krstović, Mira Giljević, Seka Poštenjak, Perica Maršić, Marica Jelčić i moj suprug Sveto, koji je bio jedini učitelj. Direktor u staroj, a kasnije i u novoj školi, otvorenoj početkom sedamdesetih godina prošloga stoljeća uz nazočnost Savke Dabčević Kučar, bio je legendarni Ivo Barbir, tajnica Ana Musa, kavu su nam kuhale vrijedne čistačice, teta Iva, Maša i Mira, a domar je bio nezaboravni Marko. Kada smo se, sindikalnim akcijama, borili za povećanje plaća nastavničkog kadra, uvijek smo uključivale i ove drage ljude, čiji je doprinos pločanskome školstvu nemjerljiv", kaže gospođa Ljubica.

image

Učiteljica Ljubica Jakić iz Ploča

Privatni album

Kada nije bila u školi bavila se raznim aktivnostima. S ponosom će reći da je tri puta proglašena udarnikom na radnim akcijama, iako su je pokušavali odbiti zbog malokrvnosti, s kolegama i prijateljima posjetila je mnoge zemlje, a uz kolegicu Milku Krstičević uživala je u planinarenju. U mirovinu je otišla 1990. godine, ali i danas će se prisjetiti sjajnih učenika poput Slobodanke Ostojić, Ivice Klapana, Duške Zime, Nike Pavlovića, Anite Krstičević, Anite Letice i mnogih drugih koji su ostvarili zavidne karijere na različitim područjima.

Danas umirovljeničke dane provodi u kući u Podgori. Suprug joj je preminuo 2014. godine. Ima svoj vrt, uzgaja povrće, brine se o maslinama i aktivna je na društvenim mrežama. Često je iz Splita pohode starija kćerka Verica i zet, a prilikom naše posjete sa gospođom Ljubicom zatekli smo njenu mlađu kćerku Renatu, profesoricu Hrvatskog jezika na Sveučilištu u Freiburgu.

"Održavam kontakte sa dragim ljudima s kojima sam nekada radila i družila se. Često se čujem s Marijom Sršen, a neki dan sam s Anđom Karamatić komentirala kako je bivši ministar Tomislav Ćorić bio moj učenik. Iako vrijeme provodim u Podgori, ne mogu nikada zaboraviti Ploče. Puno sam energije, vremena i ljubavi uložila i moje misli i osjećaji zauvijek će ostati vezane uz taj grad", zaključila je gospođa Jakić.

24. travanj 2024 02:32