StoryEditor
Neretvacivilna zaštita │

STREAM PROJEKT Novim tehnologijama spriječiti katastrofalne posljedice poplava u dolini Neretve

Piše S.SOLDO
20. listopada 2021. - 07:18
Poplava u središtu Metkovića 2010 godine foto: Cropix

Kako spriječiti katastrofalne posljedice poplava ? Na to pitanje će odgovor dati stožerno zapovjedna vježba operativnih snaga sustava civilne zaštite koja će se u sklopu provedbenih aktivnosti EU projekta STREAM ( Strateški razvoj sustava obrane od poplava)  održati u Centru za nadzor i prevenciju posljedica poplava u Opuzenu 29. listopada 2021. godine.  Cilj ovog projekta je uvođenjem novih tehnologija smanjiti rizike i štetne utjecaje od poplava na ugroženom području te pravovremeno obavještavanje stanovništva o nadolazećoj opasnosti.

image
Poplava u Metkoviću 2010 godine
foto: Cropix

Podsjetimo, dolinu Neretve su pogodile tri velike poplave. U siječnju i prosincu  2010 godine. Zatim je bila još jedna relativno manja poplava na desnoj strani grada Metkovića u proljeće 2013 godine, koja je također pričinila štetu lokalnom stanovništvu jer su pod vodom ostale okućnice, prizemlja obiteljskih kuća i poljoprivredne površine.

U Opuzenu je održan sastanak sudionika vježbe, predstavnika Dubrovačko-neretvanske županije te načelnike stožera civilne zaštite jedinica lokalne samouprave s područja doline Neretve koji će sudjelovati u vježbi i koje su najugroženije rizikom od poplave kao i  ravnateljstva civilne zaštite – Službe civilne zaštite Dubrovnik. Voditelj vodnogospodarske ispostave za mali sliv „Neretva-Korčula” Hrvatskih voda Joško Erceg tom je prilikom govorio o aktivnostima koje, sukladno Državnom planu obrane od poplava provode Hrvatske vode, ali i obvezama koje, prvenstveno, u prevenciji posljedica poplave imaju jedinice lokalne samouprave.

image
Poplava u Mekoviću 2010 godine
foto: Crpix

   Voditelj projekta STREAM za Dubrovačko-neretvansku županiju Mato Tomljanović kazao je, uz ostalo, da se u suradnji sa Sveučilištem u Zadru, provode aktivnosti čijom će se realizacijom dobiti važni podaci koji će, u konačnici, pridonijeti poboljšanju sustava ranog upozorenja te smanjenju posljedica od poplava kojima je posebno izloženo neretvansko područje. Sudionicima sastanka prikazan je promotivni video o EU projektu STREAM te su na taj način predstavljene i aktivnosti koje provode ostali talijanski i hrvatski partneri.

Vrijednost projektnih aktivnosti na našem području je 5,8 milijuna kuna, od čega se sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, putem programa prekogranične suradnje Interreg Italija-Hrvatska, sufinancira 85 posto tog iznosa. Ostatak od 15 posto osigurava Dubrovačko-neretvanska županija vlastitim sredstvima, a sve aktivnosti se provode uz stručnu i tehničku pomoć Regionalne razvojne agencije Dubrovačko-neretvanske županije DUNEA.

item - id = 1136405
related id = 0 -> 1136684
related id = 1 -> 1136573
22. listopad 2021 00:16