StoryEditorOCM
NeretvaDigitalizacija u poljoprivredi

Sateliti će pratiti što radite i sadite na njivama, maslinicima i vinogradima

Piše Stanislav Soldo
4. ožujka 2023. - 08:49

Ministarstvo poljoprivrede putem Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju uspostavilo je novi sustav cjelogodišnjeg praćenja osnovnih poljoprivrednih aktivnosti na poljoprivrednim površinama.

Podaci monitoringa će, između ostalog, omogućavati rana upozorenja poljoprivrednika u svrhu poticanja pravovremenog poštivanja uvjeta za korištenje sredstava iz EU fondova te neprimjenu administrativnih kazni ukoliko korisnik nakon upozorenja ispuni uvjet za potporu. Na ovaj način poljoprivrednik i Agencija pratit poljoprivredne aktivnosti tijekom cijele proizvodne godine, korisnik će biti upozoren o postojanju pogreške i bit će mu dana mogućnost da je, uz poštivanje vremenskih ograničenja, ispravi bez sankcija te će imati bolji uvid u svoj zahtjev prije samog plaćanja.

Kako je pojašnjeno u Ministarstvu poljoprivrede, monitoring će obuhvaćati redovito i sustavno opažanje, praćenje i procjenu poljoprivrednih djelatnosti i praksi na poljoprivrednim površinama na temelju podataka satelita, a rezultati će služiti za praćenje rezultata pojedinih intervencija propisanih u sklopu Strateškog plana ZPP-a 2023.-2027. te su pokazatelji postizanja ciljeva poljoprivredne politike.

image
HANZA MEDIA

Agencija za plaćanja je krenula s novim načinom informiranja poljoprivrednika (korisnika potpora) putem ranih upozorenja. Rana upozorenja bit će kontinuirano dostavljana korisniku putem obavijesti u Agronetu i slanjem SMS i e-mail poruka (samo korisnici koji su pristali primati obavijesti od strane Agencije). Cilj Agencije za plaćanja je "Informirati, a ne sankcionirati!".

Tako je razvijen digitalni alat automatske detekcije poljoprivredne aktivnosti satelitskim podacima kojim redovito i sustavno pratimo i procjenjujemo poljoprivrednu aktivnost na temelju podataka satelita Sentinel i drugih barem jednakovrijednih podataka. Poljoprivredna aktivnost na parcelama je vidljiva putem satelita i rezultati procjene postojanja poljoprivredne aktivnosti dostupni su u Agronetu u modulu izravna plaćanja i iaks mjere ruralnog razvoja kartica monitoring.

Automatska detekcija satelitskim podacima ovisi o vremenskim prilikama, npr. oblacima, te ponekad "umjetnom inteligencijom" nije moguće automatski utvrditi poljoprivrednu aktivnost. U tim slučajevima obavlja se procjena pregledom stručnjaka i upotrebom dodatnih satelitskih podataka visoke rezolucije, podataka digitalnih orto-foto snimaka i geotagiranih fotografija.U slučaju potrebe dodatnog dokazivanja poljoprivredne aktivnosti zatražit ćemo vas da dostavite geotagiranu fotografiju poljoprivredne aktivnosti putem mob aplikacija AgroGTF ili da odustanete od zahtjeva za potporu ako aktivnost ne mislite provesti.

Na obradivom zemljištu moraju se provoditi poljoprivredne aktivnosti u agrotehničkim rokovima sukladno prijavljenoj vrsti korištenja i podneblju u kojem se aktivnost odvija. Poljoprivredne površine pod trajnim travnjacima, evidentirane u ARKOD-u kao livade, pašnjaci ili krški pašnjaci, korisnik mora minimalno održavati napasivanjem stoke ili kositi barem jednom godišnje.

18. travanj 2024 12:57