StoryEditorOCM
NeretvaISPUNJEN PRVI ZAHTJEV PROSVJEDNIKA

SAD ODJEDNOM MOŽE? Opuzen će dobiti zdravstveni punkt za vikende i blagdane

Piše dv
22. siječnja 2019. - 09:44
U Opuzenu će se formirati zdravstveni punkt za posebna dežurstva, koji će građanima doline Neretve pružati zdravstvene usluge u danima vikenda i blagdana, kad ordinacije Doma zdravlja ne rade.
 
Svima kojima je potrebna liječnička pomoć na raspolaganju će biti liječnik, medicinska sestra i sanitetski prijevoz. Ta mini ambulanta će biti izdvojeni dio Doma zdravlja Metković i trebala bi početi s radom za oko dva mjeseca, nakon sređivanja papirologije s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje, piše Slobodna Dalmacija.
 
Ambulanta će biti opremljena potrebnom zdravstvenom opremom, sukladno važećem pravilniku o minimalnim uvjetima u pogledu prostora, radnika i medicinsko-tehničke opreme za obavljanje zdravstvene djelatnosti.
 
To, među ostalim, podrazumijeva EKG uređaj s defibrilatorom, aparat za davanje kisika, boce s kisikom, ampulirane lijekove i lijekove za parenteralnu primjenu. Laboratorijske pretrage krvi će se obavljati CRP analizatorom, koji će biti sastavni dio opreme u novouređenom zdravstvenom punktu.
 
Naime, očekuje se izmjena spornog pravilnika o biokemijskoj djelatnosti koji dosad nije dopuštao provođenje krvnih pretraga izvan laboratorija.
 
Ova dobra vijest za sve stanovnike doline Neretve obznanjena je na sastanku gradonačelnika Metkovića Dalibora Milana i predstavnika građanske inicijative "Sinovi i kćeri doline Neretve" Ive Matičevića, u srijedu ujutro.
 
Tako je ispunjen prvi zahtjev s nedavnog prosvjeda građana, na kojem je od nadležnih institucija zatražena stalna dostupnost zdravstvenih usluga žiteljima doline Neretve. Upravo je stoga za lokaciju određen Opuzen, koji je u njezinu središtu, i jednako je udaljen od Metkovića i Ploča.
 
- Grad Metković je za poboljšanje zdravstvenih usluga osigurao 500 tisuća kuna kojima će se financirati prioriteti Doma zdravlja Metković, među kojima je svakako i ovaj zdravstveni punkt - kazao je gradonačelnik.
 
Podsjetimo, problem zdravstvene skrbi u Neretvi aktualizirala je nedavna tragična smrt devetogodišnjeg dječaka Gabrijela Bebića, koji je preminuo od streptokokne sepse u splitskoj bolnici, nakon što mu u Domu zdravlja Metković i Hitnoj pomoći nije pružena odgovarajuća medicinska skrb.
 
Devetogodišnjak je imao i tu nesreću što se razbolio tijekom vikenda pa mu nisu urađene laboratorijske pretrage jer biokemijski laboratorij subotom radi do podneva, a nedjeljom je zatvoren.
 
Dječak je bio kod svoje pedijatrice koja mu je u petak, 7. prosinca, prepisala antibiotik, no budući da mu nije bilo bolje, otac ga je vodio na pregled na hitnu pomoć u Metkoviću u nedjelju ujutro i kasno u noći na ponedjeljak.
 
Liječnice nisu ustanovile ništa alarmantno, da bi tek u ponedjeljak ujutro pedijatrica dr. Ksenija Kaleb utvrdila da je dječak životno ugrožen. Nakon toga je upućen helikopterom u KBC Split, gdje je nažalost vrlo brzo preminuo.
 
 
23. travanj 2024 15:52