StoryEditorOCM
NeretvaUZORKOVANJE TLA:

PROJEKT GECO2 Stručnjaci Agronomskog fakulteta u suradnji s poljoprivrednicima iz doline Neretve provode prva mjerenja

Piše dv
25. svibnja 2021. - 11:01

Stručnjaci s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu započeli su s uzorkovanjem tla na poljoprivrednim površinama u dolini Neretvi. Nakon nedavno održane radionice na temu održivih agrotehničkih mjera s ciljem povećanja plodnosti tla te ostvarenja većeg i kvalitetnijeg prinosa bez negativnih učinka na okoliš, 26 poljoprivrednika započelo je s provedbom Pilot projekta GECO2. U tu svrhu, stručnjaci s Agronomskog fakulteta iz Zagreba ovih dana uzimaju uzorke tla na poljoprivrednima površinama u dolini Neretve, odnosno prikupljaju podatke o tlu i upravljanju zemljištem koji su osnova za procjenu skladištenja ugljika u tlu i poboljšanje kvalitete tla.

image
započelo je uzorkovanje tla na poljoprivrednim površinama u dolini Neretve
Arhiv DnŽ

Skladištenjem ugljika, osim veće plodnosti tla, dolazi do smanjenja emisija stakleničkih plinova u atmosferu. Cilj ovih aktivnosti je pomoću dobrih poljoprivrednih praksi te agrotehničkih mjera povećati plodnost tla te ostvariti veći i kvalitetniji prinos bez negativnih učinaka na okoliš. Poljoprivrednicima će biti predstavljene tehnike koje se mogu primijeniti u svrhu poboljšanja kvalitete tla i povećanja zadržavanja ugljika u tlu.

image
započelo je uzorkovanje tla na poljoprivrednim površinama u dolini Neretve
Arhiv DnŽ

Podsjetimo, pilot aktivnost podrazumijeva eksploataciju ugljičnog dioksida iz poljoprivredne djelatnosti i njegovu komercijalizaciju kroz industrijski i uslužni sektor. Kroz projekt će se uspostaviti inovativno tržište ugljika, koje se u sklopu projektnih aktivnosti formira na području osam projektnih partnera iz Italije i Hrvatske, i kao takvo je za sada jedinstveno u svijetu.

image
započelo je uzorkovanje tla na poljoprivrednim površinama u dolini Neretve
Arhiv DnŽ

Projekt GECO2 se realizira u sklopu Programa prekogranične suradnje Interreg Italija-Hrvatska 2014.-2020. Ukupna vrijednost projekta iznosi 18.420.353,00 kuna, dok je proračun Dubrovačko-neretvanske županije 2.063.382,00 kuna.

24. travanj 2024 12:43