StoryEditorOCM
NeretvaU METKOVIĆU|

PROJEKT CREW Potpisani Sporazumi o očuvanju i zaštiti močvarnog područja doline rijeke Neretve

Piše dv
16. srpnja 2021. - 09:12

Ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije Marijana Miljas Đuračić u Metkoviću je potpisala Sporazume o očuvanju i zaštiti močvarnog područja doline rijeke Neretve s gradonačelnicima i načelnicima s područja Neretve, Regionalnom agencijom DUNEA te predstavnicima Hrvatskih voda, Hrvatskih šuma, turističkih zajednica, vatrogasnih i policijskih službi, udrugama Biom, Brkata sjenica i Baštinik, World Wide Fund for Nature te Udrugom za zaštitu prirode i očuvanje biološke raznolikosti, kao institucijama iz BiH – Park prirode Hutovo blato i Agencija za vodno područje Jadranskog mora Mostar.

U Metkoviću je tako potpisano 20 sporazuma, koji su rezultat projekta Koordinirano upravljanje močvarnim područjima u prekograničnoj regiji Italija-Hrvatska (CREW), financiranog u sklopu prekograničnog programa INTERREG Italija – Hrvatska.

Župan Nikola Dobroslavić osvrno se na važnost koordinacije svih institucija u predmetnim Sporazumima kao i aktivnosti koje Javna ustanova provodi u sklopu djelokruga svog rada, a koje uključuju zaštitu, održavanje i promicanje zaštićenih dijelova prirode u cilju zaštite i očuvanja izvornosti prirode. „Kao što znamo, cijela naša županija je doista obdarena prirodnim vrijednostima, a posebno se to može reći za dolinu Neretve. To je bogatstvo koje moramo štititi. Također, moramo ih štititi na način da ne ometaju razvoj određenog područja i kvalitetu života sugrađana na tom području. Mislim da smo to dosada i postigli te sam siguran da ćemo to postizati i u budućnosti.”, istaknuo je ovom prilikom župan Nikola Dobroslavić. Dodao je i kako je vrlo važno da svi današnji potpisnici Sporazuma idu u istom smjeru, jer svima je jasno da se određeno područje i njegove vrijednosti ne mogu štititi samo na tom području te da je potrebna cjelovita zaštita.

U ime Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja nazočnima se obratio Aljoša Duplić, ravnatelj Zavoda za zaštitu okoliša i prirode, koji je između ostalog istaknuo kako je potpisivanje ovih Sporazuma, u vidu dugoročne suradnje, učinkovit alat za daljnju borbu za očuvanje i zaštitu doline rijeke Neretve, koja je međunarodno prepoznata uvrštavanjem na Ramsarski popis močvarnih područja od međunarodne važnosti.

O značaju potpisivanja ovih sporazuma govorila je i ravnateljica JU za upravljanje zaštićenim dijelovima priorde Dubrovačko-neretvanske županije Marijana Miljas Đuračić: „Naša Javna ustanova ulaže značajne i iznimne napore, ne samo u zaštitu i očuvanje svih prirodnih vrijednosti, nego i u njihovo aktivno upravljanje te održivo korištenje. Područje doline Neretve je iznimno važno područje, ne samo na lokalnoj i regionalnoj, već i na nacionalnoj, europskoj i svjetskoj razini. U svom upravljanju se susrećemo s brojnim izazovima, a vrlo važna nam je suradnja sa svim dionicima, među kojima su jedinice lokalne i regionalne samouprave, sektor vodnog gospodarstva, šuma, policije i vatrogasaca. Oni su nam iznimno važni partneri, a ujedno su i ključni dionici za upravljanje i zaštitu očuvanja svih prirodnih vrijednosti doline Neretve.”. Miljas Đuračić je dodala i kako je ovo potpisivanje Sporazuma, zahvaljujući suradnjom s dionicima iz BiH, dobilo i međunarodni karakter.

Suradnja na projektnim kao i edukacijskim aktivnostima, stručnoj edukaciji, znanstveno-istraživačkim projektima i projektima monitoringa zaštićenih vrsta i staništa, ulaganje u infrastrukturu za prihvat posjetitelja, valorizacija i interpretacija zaštićenih prirodnih vrijednosti, suzbijanje krivolova, suzbijanje ilegalnih melioracija, suzbijanje ribokrivolova, ulaganje napora u ranu detekciju i spriječavanje nastajanja požara tršćaka, gašenje požara u zaštićenim područjima, uklanjanje otpada, požumljavanje, eradikacija invazivnih vrsta flore i faune samo su neke od aktivnosti zastupljene kao sastavni dio sporazuma, odnosno iskazane u akcijskom planu dogovorenih aktivnosti s dionicima.

Inače, cilj projekta CREW je osiguravanje veće koordinacije između različitih razina prostornog planiranja i nadležnih tijela za upravljanje močvarnim područjima, uz ograničavanje sukoba između pitanja očuvanja prirode i gospodarskih aktivnosti. Upravo delta rijeke Neretve, kao međunarodno važno močvarno područje (Ramsar područje), sa svojih osam zaštićenih dijelova prirode i kao područje europske ekološke mreže Natura 2000, jedno je od ciljanih lokacija projekta, gdje aktivnosti provodi ova Javna ustanova.

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije, točnije prekograničnog programa INTERREG Italija – Hrvatska, ukupne vrijednosti je 1.836.947,50 eura, a od čega je za aktivnosti Javne ustanove namijenjeno 202.025,00 eura.

19. travanj 2024 17:44