StoryEditor
NeretvaMALO NERETVANSKO MJESTO|

PROFITIRALI OD GOSTOLJUBIVOSTI Rogotin i bez plaže postao turistički lider, gostima nudi mir i opuštenu atmosferu

Piše Ante Šunjić
5. kolovoza 2021. - 11:42
Mirni Rogotin još uvijek nema plažuAnte Šunjić

Mnogi se pitaju kako Rogotin, malo mjesto na sjeverozapadu neretvanske doline, na par kilometara od gradskoga središta, drži lidersku poziciju u turizmu na području Grada Ploča, pokraj puno razvikanijih turističkih destinacija i usprkos ograničenom broju smještajnih kapaciteta i nedostatku klasičnih turističkih sadržaja, konkretno plaže. Uz sve to mještani Rogotina tek se odnedavno bave turizmom, pa im manjka i iskustva.

image
Turisti na vidikovcuTrovro
Ante Šunjić

Vjetroorgulje na Trovru

Usprkos svemu, prema podacima Turističke zajednice Grada Ploča, u prvih šest mjeseci ove godine, u odnosu na isto razdoblje iznimno uspješne 2019. godine upravo u Rogotinu ostvarenje najveći broj i najveći porast noćenja. U prvih pola godine ostvareno je 2 349 noćenja, što je u odnosu na prvih šest mjeseci 2019 (1 716) porast od gotovo 37 posto! Baćina bilježi porast od oko deset posto (1 455:1 324), a Staševica 36 posto (129:95). U ostalim naseljima na gradskome području zabilježen je pad noćenja u odnosu na pretprošlu godinu. Među gostima, najviše je domaćih, a iza njih slijede Nijemci, Česi Mađari, Poljaci, državljani BiH, Ukrajine, Slovačke i Austrije. U razgovoru s gostima, saznajemo da u ovome mjestu, koje se većim dijelom nalazi na otoku, pronalaze mir, opuštajuću atmosferu, prelijepi krajolik, a blizu su poznate turističke destinacije. Supružnici Larry i Jamie iz San Diega, Kalifornija, proputovali su Dansku i Portugal, a prije krajnjeg odredišta Grčke, tri su dana ostali u Rogotinu. Oduševila ih je svjetska atrakcija vjetroorgulje na brdu Trovro, te pogled na dolinu Neretve, a s posebnim su se zadovoljstvom prepustili domaćim dečkima koji su ih čamcem odvezli četiri kilometra dugačkim kanalom koji spaja jezero Vlašku, jednog od simbola Rogotina, s Jadranskim morem, te ih upoznali s zaštićenim rezervatom Parila, a nije nedostajalo ni bliskih susreta s lađarskim ekipama koje se pripremaju za neretvanski spektakl Maraton lađa.

image
Odmor iz snova na jezeru Vlaska
Ante Šunjić

Ne vole gužve

Obitelj Pranjić, Sandra, Mario i kćerka Ida su Zagrepčani, ali su ih životne okolnosti odvele u norveški Oslo. Ipak, tri su dana izdvojili za Rogotin. To im je mirna baza iz koje upoznaju sve što ih zanima u donjoj Neretvi, od ušća rijeke i kitera do Opuzena, a posebnu pozornost privlači im Pelješki most. Iz mađarskog gradića Bugac su u Gradac, pa u Rogotin stigli supružnici Anita i Robert Radi. Kažu da je mjesto savršeno za njihov ukus. Vrijeme provode intenzivno i koriste pogodnosti koje im stoje na raspolaganju. U Rogotinu će proslaviti hvale vrijedan jubilej, 25 godina zajedničkoga života! Iz Poprada u Slovačkoj je prvi, ali ne zadnji, put u Rogotin doputovala mlada, četveročlana obitelj, Valentina, Marian, Patrik i Liliana Kuchtova. Kažu da ne vole gužve i galamu i da su tražili tiho i mirno mjesto za odmor. U Hrvatskoj su dosad bili u Dubrovniku, Splitu, Makarskoj i Podgori, te su upoznavali Biokovo. Istaknuli su da su sve što im treba za odmor pronašli u Rogotinu, te su sa njihovom ljubaznom domaćicom Lenkom, koja ih je iznenadila prigodnim darovima, već dogovorili dolazak idućega ljeta.

Kad će obećana plaža?

Kad će Rogotin dobiti plažu? Marin Glamuzina, glavar Rogotina, nije zadovoljan odnosom trenutačne gradske vlasti prema mjestu. Usprkos obećanjima i činjenici da je plaža planirana u proračunu Grada Ploča, dosad taj projekt nije realiziran. U vrijeme kad broj turističkih posjeta u Rogotinu značajno raste, ovo pitanje postaje jedno od ključnih za daljnji razvoj turističke djelatnosti.

item - id = 1117921
related id = 0 -> 1119946
related id = 1 -> 1119936
22. rujan 2021 22:02