StoryEditorOCM
Neretvapočela je škola

Pelješki srednjoškolci ostali vjerni dubrovačkim školama. Nema interesa za školovanje u Metkoviću

Piše Stanislav Soldo
5. rujna 2022. - 09:15

Premda se očekivalo da će nakon otvorenja Pelješkog mosta tamošnji srednjoškolci umjesto u Dubrovnik krenuti prema Metkoviću to se nije dogodilo. Niti jedan pelješki srednjoškolac se nije odlučio nastaviti školovanje u Metkoviću. Kako nam je pojasnio ravnatelj Srednje škole Metković, Mario Obradović ove jeseni u prve razrede su upisali 120 učenika što je za petnaestak manje u odnosu na prošlu godinu.

image
HANZA MEDIA

- Imamo trend smanjenja broja djece. Upisali smo sva zanimanja koja imaju u našoj školi ali sa manjim brojem učenika, kazao je Obradović.

Možda se dogodine netko od djece sa Pelješca i odlučio za Metković. Most je otvoren nakon što su upisi u srednje škole završili a problem bi bio i prijevoz učenika. Naime, ukoliko se pokaže interes među roditeljima i učenicima za školovanje u Metkoviću prijevoz treba na vrijeme organizirati. Drugačija je situacija u Pločama gdje u srednju školu učenici iz Trpnja dolaze trajektom.

Učenici sa Pelješca većinom su korisnici smještaja u učeničkom Domu u Dubrovniku gdje borave preko radnog tjedan a vikendom se vraćaju svojim kućama. Kada bi se školovali primjerice u Metkoviću ili Opuzenu mogli bi putovati na dnevnoj bazi preko Pelješkog mosta ali to zahtijeva uvođenje autobusnih linija.

25. travanj 2024 03:53