StoryEditorOCM
NeretvaIZ PU O PROMETOVANJU I PRELASKU DRŽAVNE GRANICE U METKOVSKOJ ULICI UZ GRANIČNU CRTU

Osobe koje prometuju cestom kroz Ulicu M. Marulića, ne prelaze državnu granicu

Piše dv; Foto:
22. ožujka 2019. - 16:56
Iz Policijske uprave Dubrovačko-neretvanske u priopćenju za javnost objašnjavaju promet i način prelaska državne granice u Ulici Marka Marulića u Metkoviću.
- Ulica Marka Marulića proteže se uz graničnu crtu između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Zapadni dio ulice nalazi se u Republici Hrvatskoj, a istočni u Bosni i Hercegovini. Kroz Ulicu se proteže nerazvrstana asfaltirana cesta koja se cijelom svojom dužinom, od oko 1600 metara, nalazi u Metkoviću, odnosno u Republici Hrvatskoj. Državna granica se proteže uz istočni rub nerazvrstane ceste, slijedom čega osobe koje prometuju navedenom cestom ne prelaze državnu granicu - tvrde iz PU.

Kretanje Ulicom Marka Marulića nije ograničeno, ali je prelazak na bosanskohercegovačku stranu dozvoljen isključivo uz posjedovanje pogranične propusnice u koju je upisano prijelazno mjesto „Ulica Marka Marulića (Metković) – Gabela“ ili uz izdavanje dozvole za jednokratni prijelaz zajedničke državne granice, a što je uspostavljeno Sporazumom između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine o pograničnom prometu, potpisanim 19. lipnja 2013.g. u Bruxellesu.

Sve osobe koje preko ceste u Ulici Marka Marulića prelaze na bosanskohercegovačku stranu, a nemaju pograničnu propusnicu u koju je upisano prijelazno mjesto „Ulica Marka Marulića (Metković) – Gabela“ ili nisu ishodile dozvolu za jednokratni prijelaz zajedničke državne granice čine prekršaj iz čl.4. Zakonika o Schengenskim granicama, za koji je propisana kazna zatvora do 30 dana ili novčana kazna u iznosu od 2.000,00 do 10.000,00 kuna - ističu iz PU.

Napominju kako je granični prijelaz Gabela Polje i dalje otvoren za međunarodni promet i njegova kategorizacija ne utječe na kretanje Ulicom Marka Marulića.
18. travanj 2024 23:45