StoryEditorOCM
NeretvaIVAN MATAGA

Opuzenski gradonačelnik priznao da nije cijepljen i da u životu tabletu nije popio jer vjeruje alternativnoj medicini: ‘I cijepljeni i necijepljeni građani moći će se naći sa mnom!‘

Piše Stanislav Soldo
18. studenog 2021. - 07:07

Posljednjih dana svjedočimo možda najvećem pritiskom na ljudsku slobodu od početka pandemije COVID-19 kao jednu od temeljnih odrednica našeg društva, objavio je Ivan Mataga (nezavisni), opuzenski gradonačelnik, na svojem profilu na Facebooku.

Njegovu objavu prenosimo u cjelosti:

- Ne volim nikakve podjele u društvu, niti uplitanje u nečije pravo izbora kako ce se brinuti o svom životu. To dovodi do nesloge, zavisti i mržnje jednim prema drugima.

Imamo trenutnu situaciju gdje se možda graniči sa zadiranjem u ljudsku slobodu postepenim nametanjem cijepljenja.

Osobno vjerujem u znanost i modernu medicinu i potičem cijepljenje za onoga tko misli da ne može prirodno ga prebolit, ali isto tako nisam cijepljen, ne zato što se bojim cjepiva ili ne vjerujem u to ili ne znam što, nego općenito sam okrenut alternativnoj medicini od svoje rane mladosti te nisam nikad ni tabletu u životu popio, tako da vjerujem u to, i da ću tako pobijediti virus. I to je moje pravo.

Tako vjerojatno milijun drugih ljudi ima svoje razloge zašto se ne cijepi i imaju pravo na to i slobodu izbora.

Kao gradonačelnik sam donio Odluku jučer sukladno odluci Stožera civilne zaštite gdje će moji zaposlenici imati pravo izbora na testiranje ako nisu cijepljeni, te će ih se za isto refundirati.

Iako mi odluka nema baš neke logike, samo dodatni trošak na inače napaćeni javni proračun, jer zaboravljamo da svi prenosimo virus, bili cijepljeni ili necijepljeni, i konstantno zaboravljamo osnovnu svrhu cijepljenja od početka, a to je zaštita od težeg oblika oboljenja od virusa. A živjet ćemo cili život u suživotu s raznim virusima, htjeli ili ne htjeli, tu nemamo pravo izbora.

Isto tako, građani bilo cijepljeni ili necijepljeni moći ce se naći sa mnom bilo u instituciji s covid potvrdom ili izvan nje bez nje uz propisanu distancu i prethodnu najavu mailom ili telefonom.

Također dokumentacija od strane gradske uprave će biti dostavljena van grada za građane bez covid potvrde na propisanoj distanci uz prethodnu najavu i dogovor putem telefona ili mailom.

Više detalja ćemo objaviti na stranicama Grada.

Zaključno s tim Grad Opuzen kao institucija će poštivati Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti i sukladno njemu odluke dok god ne zadiru u temeljne ljudske vrijednosti i omogućavaju pravo izbora zaposlenicima unutar iste institucije, a kao gradonačelnik i gradska uprava kao sto je spomenuto gore ćemo biti otvoreni prema građanima bez obzira na njihovo pravo izbora, bilo unutar ili izvan institucije.

Mislim da od početka ste primijetili da ne dijelim nikoga, bez obzira na pripadnost.

19. travanj 2024 11:05