StoryEditorOCM
NeretvaUstavni sud  ukinuo Uredbu

Ništa od spajanja vodovoda u Dolini Neretve

Piše Ante Šunjić
8. veljače 2023. - 15:08

Za sada neće biti spajanja vodovoda u dolini Neretve, Ustavni sud je  donio odluku kojom je ukinuta Uredba o formiranju uslužnih područja u čitavoj Republici Hrvatskoj.

Prema toj uredbi, koja više nije na snazi, za dolinu Neretve je bilo planirano jedno uslužno područje, a preuzimatelj svih vodnih usluga trebao je biti Izvor d.o.o Ploče, što je izazvalo negodovanje u Metkoviću, pa je i tamošnje Komunalno poduzeće bilo među podnositeljima ustavne tužbe.

Podsjetimo prema uredbi Vlade RH, koja je stupila na snagu 8. siječnja 2022 godine formirana su uslužna područja za pruženje vodnih usluga a za zajedničkog pružatelja usluga u dolini Neretve određeno je komunalno poduzeće izvor Ploče.

Inače, ovo uslužno područje označeno pod brojem 38 obuhvaćalo bi gradove Metković, Opuzen i Ploče te općine Kula Norinska, Pojezerje, Zažablje i Slivno u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Također je planirano da obuhvaća i Grad Vrgorac i Općinu Gradac, osim naselja Drvenik i Zaostrog u Splitsko-dalmatinskoj županiji dio naselja Živogošće (Brikva) iz Općine Podgora te dio naselja Župa Srednja (Turija) iz Općine Zagvozd u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Svi postojeći javni isporučitelji vodnih usluga na uslužnom području (komunalno poduzeće Metković i komunalno poduzeće Vrgorac) bili bi dužni pripojiti se javnom isporučitelju vodnih usluga poduzeću Izvor Ploče.

Prema važećem zakonu, Vlada RH će morati donijeti novu uredbu o uslužnim područjima.

 

01. lipanj 2023 11:29