StoryEditorOCM
NeretvaSTOŽER U NERETVI

NI DANAS NEMA NOVOOBOLJELIH Pobijedit ćemo!

Piše DV
23. travnja 2020. - 11:45
Dio Stožera danas je imao sastanak u dolini Neretvi pa nema redovite pressice ispred Opće bolnice Dubrovnik.
U Metkoviću su dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić i načelnik Kriznog stožera županije Joško Cebalo. Sastali su se s gradonačelnicima i načelnicima gradova i općina iz doline Neretve, te ravnateljima domova zdravlja i epidemiologom. Razgovarali su o stanju borbe protiv koronavirusa u Neretvi  cijeloj županiji. Stanje je stabilno, naglasio je župan.
- Nema novih pozitivinih, ostajemo na 110 zaraženih u županiji – rekao je župan. – U domovima za starije i ustanovama socijalne sfere, u dolini Neretve su 4 takve, u jednu je prodro koronavirus i svi su u Općoj bolnici Dubrovnik, u drugima je stabilna situacija i vjerujem da će tako i ostati. Dogovorili smo se da u tom smjeru svi radimo, da zaštitimo najranjiviju skupinu naših sugrađana. U dogovoru smo za labavljenje mjera koje su sada na snazi u borbi prtiv koronavirusa. Potrebno je da se svi odgovorno ponašamo, bez obzira što će biti liberalniji pristup u kretanju, davanju nekih usluga i proizvodnim pogonima. Jedino se tako možemo nositi s ovom pandemijom. Odgovornost građana je bila na visokom nivou, očekujemo to i dalje, borba će potrajati, ali pobijedit ćemo – rekao je župan. - Imali smo labavljenje mjera, ograničenja među općinama smo olabavili i napravili tri područja u našoj županiji unutar koji se može kretati bez propusnica. Očekujemo danas sjednicu Vlade i mjere koje će biti nešto povoljnije za gospodarstvo i za građane i oni nas ne smiju iznenaditi i pokvariti nam mjere koje smo imali dosad u zaštiti od koronavirusa. 
Na pitanje novinara o stanju zdravstva u dolini Neretve, župan je odgovorio: 
- I dalje tvrdim da je zdravstvo u dolini Neretve na visokoj razini, imamo sve popunjene timove u domovima zdravlja i u hitnoj medicini, imamo dvije COVID ambulante i sve funkcionira. Prigovori su politikantski – odgovorio je na prigovore o lošem stanju zdravstva u dolini Neretve. – Opća bolnica je provela natječaj za izvođače radova za dnevnu bolnicu, a početak radova na dnevnoj bolnici možemo očekivati za mjesec dana, javilo se sedam potencijalnih izvođača - dodao je župan na novo pitanje novinara.
Što se tiče početka nastave, župan je rekao da valja pričekati ministarstvo znanosti i obrazovanja i njihovu odluku. 
Načelnik Stožera Joško Cebalo istaknuo je da je 1478 uzoraka upućeno u Zagreb iz cijele županije, 32 iščekujemo, u zadnjih nekoliko dana nema novooboljelih, ukupna brojka je 110 zaraženih. 
- Danas smo ovdje u dolini Neretve raspravljali o svemu što je napravljeno, ovim putem izražavam zadovoljstvo radom stožera na ovom području, a raspravljali smo i o ekonomskim aspektima cijele ove krize - rekao je Cebalo. - Puno je posla i što se toga tiče. Naglasak je na ustanovama u sustavu socijalne skrbi, to je prva crta u obrani od koronavirusa. To je najranjivija skupna naših sugrađana, a tako štitimo i Opću bolnicu, da ne bi morali u bolnicu. Četiri su takve ustanove na području doline Neretve. 
- Stožer civilne zaštite oformio je tim za pojačanu provedbu kontrole i provođenja svih mjera unutar ustanova socijalne skrbi, što se svakodnevno radi, dostavljamo izvješća i zasad nisu primijećene veće zamjerke na rad svih socijalnih ustanova na području naše županije - rekao je Cebalo. Osvrćući se na mjere o kretanju, dodaje da je odluka da nema propusnica u redu.
- Po procjeni epidemiologa županija je podijeljena u tri područja i bude li i dalje ovakva situacija, promet će biti još nesmetaniji – rekao je Cebalo.
Gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan također je dao izjavu za medije: 
- Stožer nas je upoznao sa svim novim informacijama. U Metkoviću nije bilo pozitivnih do subote, kad smo imali jednu zaista alarmantnu situaciju jer dvije od tri zaražene su bile zaposlenice Doma za starije osobe. Brzom intervencijom ravnateljice, epidemiologa, ravnatelja Doma zdravlja, sve ostale zaposlenike i štićenike smo isti dan testirali i sljedeći dan imali nalaze za 58 njih i na sreću, svi su nalazi bili negativni. Iskoristio bih priliku zahvaliti svima na brzoj intervenciji - rekao je Dalibor Milan. - Metković je dugo odolijevao, sad ima 3 slučaja. - U subotu smo prije županijskog stožera objavili te podatke, ne čekajući njih, jer smo htjeli naše građane upozoriti da poštivaju distancu i sve naputke nacionalnog i gradskog stožera civilne zaštite - zaključio je. 
Prema zasad dostupnim informacijama, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji broj pacijenata pozitivnih na koronavirus je i dalje 110, odnosno peti dan nema novozaraženih.
Od početka pandemije na analizu u Zagreb poslano je 1478 uzoraka. Jučer je poslano njih 49, a čekaju se rezultati 32 uzorka.
I dalje je hospitalizirano 26 pacijenata, 17 na Zaraznom OB Dubrovnik, jedan u Jedinici intenzivnog liječenja i osam u Studenstskom domu.
Ukupno je 486 građana u samoizolaciji, a utvrđeno je ukupno 21 slučaj kršenja te mjere.
Stožer civilne zaštite DNŽ apelira na sugrađane da se i dalje pridržavaju propisanih mjera kako bi zadržali relativno povoljnu epidemiološku sliku. 
 
17. travanj 2024 01:42