StoryEditorOCM
NeretvaAPEL MINISTARSTVU |

NERETVANSKI VOĆARI UPOZORAVAJU: Ne prodamo li mandarine za 2,5 kuna po kilogramu, propast ćemo

Piše Slobodna Dalmacija/ SD
11. kolovoza 2020. - 07:29
Iako je do početka berbe mandarina ostalo oko mjesec dana, neretvanski proizvođači pozivaju nadležne državne institucije, u prvom redu Ministarstvo poljoprivrede, da zakonski urede uvijete otkupa i prodaje ovog jedinog hrvatskog izvoznog voća.
Poučeni prošlogodišnjim iskustvom, poljoprivrednici se pribojavaju za plasman ovogodišnjeg uroda, piše Slobodna Dalmacija.

Premda će ove jeseni urod biti manji za dvadesetak posto, pa prema procjeni stručnjaka ne bi trebao prelaziti 35 tisuća tona, prodaja je i dalje neizvjesna. Zbog uvoza mandarina lošije kvalitete i embarga ruskog tržišta, posljednjih godina ovdašnji proizvođači žutog voća jako su nezadovoljni.

Otkupljivači

Godišnje potrebe Hrvatske za mandarinama kreću se od petnaest do dvadeset tisuća tona, dok će se sve ostalo izvoziti na tržište zemalja Europske unije. Međutim, poljoprivrednici se teško mogu uklopiti u zahtjevno tržište EU-a, koje traži sortiranu i zapakiranu mandarinu, što iziskuje dodatne troškove na koje proizvođači u ovome trenutku nisu spremni.
Kako bi se uredilo tržište mandarina, te poštovao zakon o nepoštenoj trgovačkoj praksi, udruga proizvođača agruma u neretvanskoj dolini traži od Ministarstva poljoprivrede izradu novog pravilnika o mandarinama, kojim bi se odredile otkupne cijene i kvaliteta.

Premda je urod manji, što bi po zakonu ponude i potražnje trebalo značiti da će uzgajivači mandarina postići veće cijene, neretvanski voćari nisu sigurni u tu pretpostavku. Otkupnu cijenu, naime, diktiraju otkupljivačke tvrtke, kojima je na prvom mjestu profit.

Proizvođači na terenu ne žele komentirati otkupljivače jer što god kažu, ističu, može se negativno protumačiti, pa postoji mogućnost da im iz osvete na jesen neće htjeti otkupiti mandarine.
– S obzirom na sve poteškoće koje se događaju za vrijeme berbe i otkupa mandarina, želja nam je inicirati izradu pravilnika o mandarinama, na temelju kojeg bi se određivala otkupna cijena – ističe predsjednik Udruge proizvođača agruma i povrća "Neretvanska mladež" mr. sc. Željko Bjeliš.

Zbroj klasa

Bjeliš smatra da se posebno treba urediti otkup mandarina. Da bi se proizvod adekvatno valorizirao, valja priznati pravu vrijednost onoj robi koja je zaista kvalitetna pa zaslužuje pravu cijenu, naglašava Bjeliš.
Proizvođači s kojima smo razgovarali posebno se ljute na otkupljivače koji, tek što otkup počne, stihijski obaraju cijene mandarina. Smatraju da takvo obaranje cijena nije uvjetovano ponudom i potražnjom na tržištu, nego samovoljom pojedinih otkupljivača.

Osim toga, za neretvanske voćare je loše i to što se na tržištu na početku sezone berbe baš uvijek pojavljuju i uvozne španjolske mandarine, koje su jeftinije od domaćih, što je u konačnici presudno i privlači kupce. Sve to negativno utječe na plasman neretvanske mandarine, pa voćari godinu za godinom zbrajaju samo gubitke.

Proizvodna cijena mandarina iznosi minimalno dvije kune. Sve ispod toga je gubitak za proizvođača. Ukupna cijena kilograma mandarina, računajući zbroj svih klasa, morala bi biti minimalno 2,5 kuna.
Sve niže od toga je čisti gubitak za proizvođače, koji svakim danom imaju sve manji interes za proizvodnju mandarina, piše Slobodna Dalmacija.
20. travanj 2024 00:06