StoryEditor
NeretvaTRADICIJA SE NASTAVLJA |

NERETVANSKI POLJOPRIVREDNICI - Pozdravljamo ‘online‘ tržnicu, ali mi ćemo po starom!

Piše Stanislav Soldo
6. svibnja 2020. - 11:30
CROPIX
Iako je Ministarstvo poljoprivrede pokrenulo online platformu „Tržnica.hr“ gdje se mogu kupiti poljoprivredni proizvodi iz cijele Hrvatske u dolini Neretve nema zainteresiranih poljoprivrednika za ovakav oblik prodaje voća i povrća. Naime, Ministarstvo poljoprivrede Odlukom Vlade Republike Hrvatske pokrenulo je nacionalnu internet platformu pod nazivom Tržnica.hr, u cilju pomoći hrvatskim poljoprivrednicima i ribarima u izvanrednim okolnostima nastalima pandemijom COVID-19.

image
CROPIX


Nova nacionalna internet tržnica omogućava kupnju i prodaju domaćih proizvoda iz cijele Hrvatske. U ovom trenutku u prodaji svojih proizvoda sudjeluje 550 poljoprivrednih proizvođača. Kupci mogu odabrati između 11 kategorija proizvoda, a nacionalna internet tržnica svakog dana nastavlja širiti svoju ponudu. Platforma nudi proizvode u kategorijama voća, povrća, mesa, ribe, mliječnih proizvoda, jaja, pčelarskih proizvoda, žitarica i proizvoda, ulja i masti, pića te ostalih proizvoda poput bilja i začina te prirodne kozmetike.

Pomoći hrvatskoj poljoprivredi

Putem platforme nacionalne internet tržnice javni naručitelji pronalazit će dobavljače i objavljivati potrebe za nabavu domaćih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u skladu s Odlukom Vlade RH o uvjetima i kriterijima, a koje pri javnoj nabavi moraju zadovoljiti poljoprivredni i prehrambeni proizvodi, na temelju koje se javni naručitelji obvezuju na nabavu domaće, svježe i kvalitetne hrane iz kratkih lanaca opskrbe.

- Iako ubrzana izvanrednim okolnostima uzrokovanima pandemijom COVID-19, Tržnica.hr nastavak je procesa digitalizacije poljoprivrede kao strateškog smjera njezinog razvoja. Cilj nacionalne internet tržnice je omogućiti građanima Hrvatske jednostavan i brz pristup domaćim, svježim i kvalitetnim proizvodima, a našim vrijednim proizvođačima dati efikasnu platformu za prezentaciju i prodaju proizvoda. Vjerujem kako će građani odabrati svježe i domaće proizvode za sebe i svoje obitelji te na taj način pomagati hrvatsku poljoprivredu. Poticanje domaće proizvodnje i trženje domaćim poljoprivrednoprehrambenim proizvodima važne su smjernice i strategije hrvatske poljoprivrede koja je u finalnoj fazi izrade te će uskoro biti predstavljena javnosti za raspravu i dijalog,naglašava ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Nama je to prekomplicirano

Sudjelovanje na Tržnica.hr način je kako brzo i direktno pomoći hrvatskoj poljoprivredi. Nova nacionalna internet tržnica kupcima osigurava provjerenu lokaciju te nudi najveći izbor domaćih hrvatskih proizvoda proizvedenih diljem Hrvatske, nastali na malim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i farmama te ulovom naših ribara, a koji na ovaj način dobivaju mjesto za besplatno i brzo oglašavanje i prodaju svojih vrijednih proizvoda. Poljoprivredni proizvođači imaju snažnu operativnu i administrativnu podršku pri korištenju platforme koju će im pružati djelatnici Ministarstva poljoprivrede, dodijeljeni po županijama i na raspolaganju za pružanje pomoći poljoprivrednicima i ribarima pri kreiranju njihove ponude na Tržnica.hr.

image
CROPIX


Međutim, lokalni poljoprivrednici sa kojima smo razgovarali ističu da im je prodaja na on line tržnici prekomplicirana, jer jednostavno za to nemaju vremena ili pak nisu informatički pismeni, budući se uglavnom radi o starijim ljudima. Poljoprivrednici iz doline Neretve su naviknuli da svoje proizvode fizički prodaju na veletržnicima ili ih predaju u otkupne centre. Ipak, pozdravljaju on line prodaju kojom će se zasigurno pozabaviti mlađi vlasnici neretvanskih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Izdvojeno

24. veljača 2021 07:15