StoryEditorOCM
NeretvaJagode

Neretvani nezadovoljni: "Uvoz ruši domaću proizvodnju. Sve je skuplje samo je jagoda jeftinija nego prošle godine"

Piše Stanislav Soldo
5. svibnja 2022. - 09:19

Za razliku od prošle dvije pandemijske godine u kojima su proizvođači jagoda dobro zaradili ovog proljeća cijena jagoda daleko je od zadovoljavajuće. Berba je zbog hladnijeg vremena u startu kasnila sedam dana zbog čega je uvezena veća količina jagoda i prije negoli su domaće dozrelile. Proizvođači jagoda u dolini Neretve tako su se suočili sa problemima u prodaji jer su uvozne jagode preplavile tržnice i trgovačke centre. Prodajna cijena kilograma jagoda je trenutačno sedamnaest kuna što je za čak pet kuna jeftinije u usporedbi sa istim razdobljem lani. Očekuje se da će cijena biti još i niža što zbog uvoza a što i zbog povećane ponude jer su se brojni poljoprivrednici odlučili na sadnju jagoda upravo zbog dobre cijene prošlih godina.

image
HANZA MEDIA
   

Prema procjenama u dolini Neretve je zasađeno više od 1,5 milijuna sadnica jagoda i isto toliko na vrgoračkom području.

U Hrvatskoj je lani proizvedeno oko dvije tisuće tona jagoda dok se ove godine očekuje i više zbog povećane proizvodnje.

Sadi se uglavnom sorta clary, koja se pokazala iznimno dobra u dolini Neretve, slatka je i posebno ukusna pa je i kupci prepoznaju među drugim sortama jagoda. Svakako, ulaganje u proizvodnju jagoda je veliko i neretvanski proizvođači ne mogu opstati ako hrvatski građani ne budu kupovali njihove jagode.

image
HANZA MEDIA
  

Inače, proizvodnja jagoda u dolini Neretve novi je trend u poljoprivrednoj proizvodnji, gdje su do sada uglavnom dominirali agrumi i plastenička proizvodnja sezonskog povrća.

Jagode su dvogodišnje biljke ali neretvanski proizvođači sade svake godine nove sadnice kako bi prinosi bili bolji i plodovi kvalitetniji.

image
HANZA MEDIA
  

31. ožujak 2023 02:17