StoryEditorOCM
NeretvaOBLJETNICA U PLOČAMA

Luka Bebić sudionocima akcije „Zelena tabla“: „Stvorili ste temelje da Hrvatska vojska dobije rat protiv jedne od najjačih europskih sila“

Piše Ante Šunjić
15. rujna 2021. - 08:05

„Riskirate ste svoje živote da dođemo do našega oružja, da hrvatski narod dođe do slobode i vlastite države. Bilo je to vrijeme velikih osobnih herojstava. Dana 16., 17., i 18. svibnja 1991. godine JNA je oduzela oružje Teritorijalne obrane, nakon što je Drnovšek napustio fotelju predsjednika Predsjedništva bivše države, a na njegovo mjesto došao Jović.

Danas je lako govoriti o tome što naša vojska ima. Tada smo bili nenaoružani i zato dan osvajanja vojarne i naoružanja u Pločama nije važan samo za Pločane, Metkovce, Vrgorčane i stanovnike Primorja, nego ima mnogo širi značaj. Kada smo došli do oružja, iz nekih međunarodnih krugova optuženi smo za agresiju. Ploče su herojski izdržale akciju „Zelena tabla“, uz pomoć susjednih gradova i to je bio ključni moment u 1991. godini. Jer, kao što je poznato, oružja nismo imali i morali smo ga švercati u teškim uvjetima. „Zelenu tablu“ i ostale akcije treba vrednovati na ispravan način, uzevši u obzir uvjete u kojima su organizirane i provedene.

Akcija u Pločama bila je prva ozbiljna i uspješna akcija kao bi hrvatski narod došao do nužnog oružja, jer u našoj zemlji tada su bile raspoređene jake neprijateljske snage, a prijetila je opasnost od odcjepljenja hrvatskoga juga iz pravca Čapljine i Mostara. Stvorili ste temelje da Hrvatska vojska u obrambenom i oslobodilačkom ratu dobije jednu od najjačih europskih vojnih sila. Stoga se poklonio Anti Vrdoljaku koji je te noći izgubio život prilikom izvlačenja oružja, kao i svim poginulim hrvatskim braniteljima. Budimo zahvalni zapovjedniku akcije pokojnom Petru Šimcu, zatim Matku Raosu, Goranu Kovačeviću, Imri Agotiću, Domazetu Loši i svim sudionicima ove povijesne akcije“, rekao je u Pločama, povodom 30 obljetnice akcije „Zelena tabla-Mala Bara“, Luka Bebić, tadašnji ministar obrane koji je izdao zapovijed za napad.

U toj je akciji, 14. rujna 1991. osvojena prva neprijateljska vojarna u Domovinskom ratu i velike količine naoružanja i vojne opreme koja je distribuirana na brojna hrvatska ratišta. Bebić je rekao da se rat vodio ne samo za oslobođenje zemlje nego i za njen prosperitet. „Zadovoljan sam što je izgrađen autoput do Ploča, što se razvija Luka Ploče, izgradnjom Pelješkog mosta cijeli ovaj kraj dobit će novi poticaj i siguran sam da će Ploče izrasti u jedna od najprosperitetnijih hrvatskih gradova. Stoga, 30 godina nakon akcije, s punim poštovanjem gledamo na one koji su to omogućili“, zaključio je.

Prisutnima su se obratili još Gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević, dubrovačko – neretvanski župan Nikola Dobroslavić, izaslanik ministra obrane RH Darko Arapović, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra branitelja Jozo Šerić, izaslanik predsjednika države i zapovjednika oružanih snaga Darko Malečić, te zamjenik zapovjednika akcije u Pločama Velimir Barbir. Prije toga, misu je u pločanskoj crkvi predvodio don Ante Bitunjac, a zatim su položeni vijenci i zapaljene svijeće kod Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima.

Opet bez sudionika akcije

Na žalost, i ove godine na svečanosti gotovo da nije bilo sudionika same akcije, tek njih nekolicina. Ovaj problem vuče se već godinama, jer ako ne dolaze sudionici te veličanstvene akcije, postavlja se pitanje smisla same proslave. Neki od njih su u javnosti istupili prije ovogodišnje svečanosti, kao i proteklih godina. Određeni problemi sigurno postoje i treba ih početi rješavati. Odmah, a ne čekati iduću godišnjicu.

22. travanj 2024 18:21