StoryEditorOCM
NeretvaMANJE POSLA ZBOG KORONE |

LIJEČNIK DRAGAN KONTIĆ Zimi sam primao i do 100 pacijenata, a sad mi kroz ambulantu prođe jedva dvoje

Piše Tekst i foto: Ante Šunjić
26. ožujka 2020. - 10:31
Nestvarni prizori sa hodnika i iz ordinacija u Domu zdravlja u Pločama. Do prije desetak dana hodnici su bili puni pacijenata koji su tražili pomoć od šestero liječnika obiteljske medicine. Gužve, nastojanje da se što prije dođe do liječnika, nerijetko i nervoza zbog gužvi i velikoga broja ljudi.

image
Donedavno je u čekaonici Doma zdravlja Ploče vladala guža
Ante Šunjić


Samo dvoje pacijenata


No, nakon što je situacija s koronom poprimila malo dramatičnije razmjere, prostori Doma zdravlja sablasno su prazni! Prazni i dezinficirani, kao i sve druge prostorije, što nekoliko puta dnevno rade čistačice u Domu zdravlja. Dobra je vijest da se mještani Ploča i svi koji gravitiraju pločanskme Domu zdravlja drže uputa Nacionalnog stožera civilne zaštite i ostaju kod svojih kuća, ali zanimljivo je da značajno manji broj pacijenata uopće kontaktira liječnike. Dr. Dragan Kontić jedan je od liječnika obiteljske medicine. Tijekom jednog dana posjetilo ga je samo dvoje pacijenata, jedna curica koja je zbog upale pluća provela dva tjedna u bolnici i došla na kontrolu, te jedna žena koju je zanimalo kako joj suprug može iz Dubrovnika dopremiti ortopedska pomagala.

Osim njih još je tridesetak pacijenata telefonskim putem zatražilo savjet, jednom dijelu trebalo su informacije o koronavirusu, a drugima o njihovim primarnim bolestima.

- Sve donedavno su me u jednoj smjeni posjećivali deseci pacijenata, u zimskom razdoblju između 80 i sto. Otkako su se pojavili problemi s koronavirusom u ordinaciju mi dođe tek nekoliko pacijetana dnevno - kaže dr. Kontić.

image
Liječnice Rada Majstrović i Ana Marija Štrbić te njihov kolega Dragan Kontić
 
Ante Šunjić


Bolovanja


Slična je situacija i kod njegove kolegice, dr. Zagorke Matutinović. Broj pacijenata koji joj dođe u ordinaciju drastično je smanjen i neusporediv s brojem prije pojave virusa. I doktoricu Matutinović jedan broj pacijenata kontaktira telefonski ili putem e-maila kako bi dobio potrebne informacije. Novost je i da se u zadnje vrijeme povećala stopa bolovanja. Potvrđuje nam to još jedna liječnica obiteljske medicine, dr. Rada Majstrović, koja, uz sređivanje silne dokumentacija, većinu posla također obavlja mailom ili telefonskim putem. U tome joj pomaže mlada dr. Ana Marija Štrbić, koja, na žalost velikoga broja ovdašnjih pacijenata, za nekoliko dana napušta Ploče i odlazi raditi u Split. Zbog novonastale situacije stvari se mijenjaju jako brzo.

Dok razgovaramo s njima, stiže im pisana obavijest o mogućnosti rada od kuće. Naime, sukladno trenutačnim okolnostima, liječnicima je moguće koristiti programsko rješenje udaljenim pristupom, za što zainteresirani dobivaju potrebe upute. Za nas su vremena pronašle i dr. Gracija Bustruc i sestra Josipa Mustapić, jer je i njihova ordinacija za vrijeme našega posjeta bila prazna. Dr. Bustruc je taj dan bila i dežurna liječnica u Covid-10 ambulatni, u kojoj, samo za potrebe pacijenata koji imaju sumnje vezane uz koronu, od prošloga petka neizmjenično dežuraju svih šestero liječnika obiteljske medicine, ginekologinja, okulistica, radiolog i pedijatar, uz tehničko osoblje. U ambulatni je osigurana sva potrebna oprema, kombinezon, vizir i zaštitne naočale, maske s odgovarajućim filtrom, rukavice, nazuvci, celulozna prostirka, termometar, dezificijent u spreju i slično.

image
Liječnica Gracija Bustruc i sestra Josipa Mustapic
Ante Šunjić
19. travanj 2024 12:48