StoryEditorOCM
NeretvaU NAŠOJ ŽUPANIJI

Kineski ulagač i njegovi partneri, poznati domaći poduzetnici, grade tvornicu električnih vozila na ljutom kršu, doznajemo detalje velike investicije na čak 550 tisuća kvadrata

Piše Stanislav Soldo
3. rujna 2022. - 12:13

Unatoč krizi i zastoju svjetske ekonomije, Poslovna zona “Nova Sela” ipak ide dalje, piše Slobodna Dalmacija.

U tijeku je izgradnja druge faze komunalne infrastrukture u zoni smještenoj u blizini autocesta A1 i A10, i to radovi na prometnici s pratećom infrastrukturom (nogostupi, zelenilo, vodovod, fekalna i oborinska kanalizacija i elektromreža s javnom rasvjetom).

Kako doznajemo, na prostoru koji se nalazi nedaleko od granice Dubrovačko-neretvanske i Splitsko-dalmatinske županije bit će izgrađen i pročišćivač otpadnih voda.

– Radovi na izgradnji infrastrukture napreduju predviđenom dinamikom i trebali bi biti gotovi za mjesec dana – tvrde u Općini Kula Norinska.

image

Načelnik Općine Kula Norinska Nikola Krstičević kaže da bi aktualni radovi trebali biti gotovi za mjesec dana

Denis Jerković/Cropix

Podsjetimo, lokalna vlast je prije četiri godine raspisala javni natječaj za prodaju građevinskog zemljišta na području poslovne zone “Nova Sela”, na koji se javila zadarska tvrtka “Green Tech Group” i kupila oko 550 tisuća kvadrata.

Riječ je poslovno-tehničkoj suradnji lokalne vlasti i privatnog investitora, jer će prometnice i prateću infrastrukturu financirati Općina, i to novcem koji će ulagač sa zadarskim sjedištem uplaćivati na ime kupoprodajne cijene, što je preduvjet daljnjeg napretka same investicije.

Osim najavljivanog zapošljavanja lokalnog stanovništva, u proračun Kule Norinske slijevat će se i novac od komunalne naknade. Tvrtka “Green Tech Group”, koju je osnovao Kinez Karl Soong zajedno sa zadarskim poduzetnicima Mladenom i Antonijem Ninčevićem, u Novim Selima planira pogone za sklapanje električnih automobila i skutera, što bi se, prema poslovnim planovima, trebalo odvijati u tri faze tijekom idućih 10 godina.

Za početak je planirano zapošljavanje dvadesetak radnika. Međutim, kad se investicija sklapanja električnih skutera, automobila i baterija za njihovo pokretanje zaokruži, na različitim poslovima u pogonima proizvodnje električnih vozila moglo bi se zaposliti i do 500 djelatnika.

image

Poslovna zona ‘Nova Sela‘

Općina Kula Norinska

Osim toga, investitori namjeravaju graditi proizvodne hale i skladišta koja će se zatim iznajmljivati zainteresiranim gospodarstvenicima. Osim proizvodnih i uslužnih djelatnosti, tu bi bili i transportni logistički centri te proizvodni pogoni, poput proizvodnje sokova i džemova, što je izravno vezano uz poljoprivrednu proizvodnju u dolini Neretve.

Sama poslovna zona smještena je na granici s BiH, uz schengenski granični prijelaz i autocestu. Upravo je u Novim Selima predviđeno najveće prometno čvorište u Europi – spojna točka često spominjanog koridora Vc (Budimpešta – Osijek – Sarajevo – Ploče) i autoceste.

S bosanskohercegovačke strane već je izgrađen dio autoceste od Bijače do Kravice, čime Nova Sela postaju itekako zanimljiva potencijalnim ulagačima.

16. travanj 2024 13:17