StoryEditorOCM
NeretvaIZBORI U OPUZENU |

Izborni rat za državnu zemlju: što slijedi u drugom krugu? Most računa na birače nezadovoljne HDZ-ovom krilaticom ‘zemlja braniteljima‘

Piše Stanislav Soldo
21. svibnja 2021. - 10:58

U Opuzenu su svi iznenađeni izbornim rezultatom. Oporba dobrim, a vladajući HDZ lošim.

​Opuzenci se tako pripremaju za drugi izborni krug u koji idu aktualni HDZ-ov gradonačelnik, Ivo Mihaljević i kandidat Mosta, Ivan Mataga. Svatko mobilizira svoje biračko tijelo, HDZ računa na svoje tradicionalne glasače koji su prošlu nedjelju „prespavali“ i nisu se pojavili na biralištima, dok Most računa na nezadovoljne birače dvadesetogodišnjom HDZ-ovom dominacijom u Opuzenu, gdje su se izbori svih ovih godina dobivali na krilatici "zemlja braniteljima", piše Slobodna Dalmacija.

Rat za Opuzen je rat za zemlju - državno poljoprivredno zemljište koje je već dvadesetak godina glavni predizborni adut vladajućeg HDZ-a, koji na to računa i sada, premda se u predizbornoj kampanji nisu previše trudili animirati vlastite birače.

Podsjetimo, natječaj za podjelu državnih hektara na kojima su zasađene mandarine te druge voćke i povrtlarske kulture poništen je u siječnju ove godine i sam gradonačelnik Ivo Mihaljević je isticao da će se o njemu odlučivati nakon izbora, očito tako prikupljajući glasove. Međutim, o natječaju i podjeli zemlje, kako sada stvari stoje mogla bi odlučivati nova vladajuća većina, ako se uspije formirati. Most (četiri vijećnika), Nezavisna lista Jure Stanića (dva vijećnika) i koalicija SDP-HNS (jedan vijećnik).

REVIZIJA PODJELE ZEMLJE

U fokusu Jure Stanića je revizija podjele zemlje, kažnjavanje odgovornih i podnošenje kaznenih prijava protiv svih koji su se kroz podjelu zemlje „ogriješili o zakon“ te raščišćavanje stanja u gradskim tvrtkama, posebno u poduzećima Vodovod i Čistoća. Neslužbeno doznajemo da će upravo revizija podjele državne zemlje biti preduvjet za bilo kakvu zajedničku suradnju Nezavisne liste i Mosta, kojemu je poljoprivreda i raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem u središtu programa. Most je dobio četiri vijećnička mjesta i odmah je iza HDZ-a, kojemu je pripalo šest vijećničkih mandata ali ne može formirati većinu, jedino da im netko „preleti“ od dosadašnjih oporbenjaka, koji zajedno imaju većinu u Gradskom vijeću Opuzena.

U drugi izborni krug, prvi put otkako se izbori provode izravno morao je ići aktualni opuzenski gradonačelnik, Ivo Mihaljević (HDZ), koji se bori s kandidatom Mosta, Ivanom Matagom. Bolji poznavatelji opuzenskih političkih prilika kažu da ni jedan ni drugi nisu bez šansi za pobjedu. Mihaljević svakako računa na mobilizaciju HDZ-ova biračkog tijela jer četrdeset posto Opuzenaca nije izašlo na izbore. Nikome od njih nije svejedno kako će se gradska vlast postaviti prema raspodjeli državnog poljoprivrednog zemljišta, od kojega većina živi. HDZ će tu svakako posegnuti za svojim adutima-vertikalom vlasti i vezama u Ministarstvu poljoprivrede, koje kroji pravila za podjelu, premda su uvjeti već zadani kroz zakonske odredbe i direktive Europske unije. Sve izvan toga je čisto politikantstvo, poput Mostovih obećanja da će omogućiti pravo prvenstva pri apliciranju na natječaj dosadašnjim posjednicima koji su obrađivali državno zemljište ili da će se založiti da odredba „poljoprivreda kao primarna djelatnost“ ne bude uvjet za natječaj.

Hoće li se dosadašnja oporba ujediniti ? Postoji li mogućnost da netko od oporbenih vijećnika "preleti" HDZ-u-pitali smo Elvisa Soču, predsjednika Mosta u Opuzenu i jednog od četvorice gradskih vijećnika.

- Žao mi je ali dok nezavisni kandidat Ivan Mataga ne postane Gradonačelnik nikakva pitanja o gradskom vijeću ne želim komentirati-kratko je kazao Soče.

RAZJEDINJENI AKTERI

Vijećnik SDP-HNS-a, Mario Dropulić također nije bio previše rječit po pitanju budućih političkih odnosa u Gradskom vijeću Opuzena.

- Iako smo dobili samo jednog vijećnika, naši birači su nas zadužili da se nastojimo izboriti za ono što smo obećali u kampanji. Na izbore za Gradsko vijeće izašle su četiri liste koje međusobno, koliko mi je poznato, nemaju niti dogovorene niti potpisane sporazume, pa o takozvanim prijelazima ne možemo ni govoriti. Što se tiče potpore kandidatima za gradonačelnika u drugom krugu uvažit ćemo molbu jednog od kandidata te se nećemo javno izjašnjavati - rekao je Dropulić.

Bolji poznavatelji političkih prilika u Opuzenu kažu nam da su akteri ove političke priče poprilično razjedinjeni i da će biti jako teško pomiriti njihove interese. Most je u prošlom sazivu gradskog vijeća ima tri vijećnika, koji su nekada podržavali aktualnu gradsku vlast, a nekada su glasovali protiv, dok je pak s druge strane Jure Stanić javno bio protiv aktualne gradske vlasti od prvog do zadnjeg dana mandata. Stoga u Opuzenu prevladava mišljenje da će se teško sastaviti većina u Gradskom vijeću, što svakako ide na ruku HDZ-u, koji će ukoliko ne formira vlast krenuti u provociranje novih izbora. Svakako zaključak je da su nedjeljni izbori početak kraja HDZ-a u Opuzenu, bez obzira kako će se završiti drugi krug i hoće li se formirati „oporbena“ većina u Gradskom vijeću.

Čim se podjeli zemlja, odnosno provede natječaj za zakup državnih parcela na 50 godina, HDZ neće imati nikakve šanse vladati.

25. travanj 2024 02:45